Politika 20.09.2024.

Golić i Matvijenko: Rusija za dosljedno očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma

ČITANJE: 1 minuta

Predsjedvajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebenka Golić razgovarala je sa Valentinom Matvijenko, predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije.

Golićeva je upoznala Matvijenko o političkoj situaciji u BiH. Na radnom doručku posebno su naglašeni pritisci i sankcije koje trpi Republika Srpska.

Srebrenka Golić zahvalila je Rusiji na principijelnom stavu i podršci Rusije Republici Srpskoj, prije svega u dosljednoj i principijelnoj politici traženja da se sprovede i očuva Dejtonski mirovni sporazum. Ponovila je kako je Republika Srpska za dijalog a ne nametanja u BiH, prenosi RTRS.

Matvijenko je ponovila kako je Rusija za poštovanje Dejtonskog sporazuma a posebno interosavanje je pokazala za sankcije i ogromni pritiske koje trpi rukovodstvo Republike Srpske i pojedina privredna preduzeća u Srpskoj.

Takođe, upoznala je Matvijenko i o ličnim sankcijama kojima je izložena od strane američke administracije. Ponovljeno je kako zahvaljujući Republici Srpskoj BiH, osim Srbije, ostaje jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Predsjedvajuća Vijeća naroda Republike Srpske pozvala je Matvijenko da ponovo posjeti Republiku Srpsku. Prilika za tu posjetu je otvaranje Hrama srpsko – ruskog prijateljstva u Banjaluci, čiji se završetak očekuje uskoro.