Svijet 20.09.2024.

Stigla reakcija Rusije na “plan pobjede” Zelenskog

ČITANJE: 2 minute

Rusija je odbacila “plan pobjede” ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i navela da plan nema nikakve veze s potragom za diplomatskim ili političkim rješenjem za okončanje rata i opisala ga kao koristoljubiv gambit Zelenskog.

Zelenski je rekao da je njegov plan, čije detalje tek treba otkriti, dovršen nakon dugih konsultacija. Trebao bi ga predstaviti američkom predsjedniku Džou Bajdenu i obratiti se na sastanku Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih naroda u utorak. Zelenski je rekao da je njegova inicijativa osmišljena kako bi se stvorili uslovi prihvatljivi za Ukrajinu koja je u sukobu s Rusijom više od dvije i po godine, prenosi Index.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da plan izgleda kao koristoljubiv gambit ukrajinskog čelnika kojeg Moskva optužuje da pokušava uvući Zapad u pravi rat protiv Rusije.

“Jedini cilj je spriječiti raspad antiruske koalicije, a to naravno nema nikakve veze sa zadaćom pronalaska političkog i diplomatskog rješenja situacije u pogledu Ukrajine”, rekla je Zaharova.

Ponovila je stav Moskve da bi Zapad trebalo da prestane finansirati i snabdijevati ​​Kijev oružjem i poručila da je besmislena bilo kakva inicijativa s navodnim ciljem postizanja mirnog rješenja ako ona ne uključuje Rusiju. Istovremeno je rekla da je Moskva zabrinuta zbog, kako navodi, povećanih “provokativnih” aktivnosti NATO-a na granici s Bjelorusijom i dodala da ne isključuje pokušaje eskalacije sukoba u regiji.

Prozivke Zapadu zbog Kine

Moskva je prozvala Zapad u petak i za vršenje pritiska na Kinu zbog Tajvana i navela da njegove “provokativne” aktivnosti narušavaju regionalnu stabilnost i međunarodnu bezbjednost. Zaharova je istaknula da Rusija podržava poteze Kine usmjerene na odbranu njenog suvereniteta.

Kinesko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je prodaja američkog oružja Tajvanu ozbiljno prekršila načelo jedne Kine i odredbe zajedničke službene komunikacije Kine i SAD. Kina je u srijedu najavila da će preduzeti korake protiv devet kompanija povezanih s američkom vojskom zbog prodaje američkog oružja Tajvanu.