Vijesti 20.09.2024.

DOKTORI IZ MINSKA u UKC: U Bjelorusiji transplantacija urađena za 24 pacijenta u posljednje dvije godine

ČITANJE: 2 minute

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci posjetila je danas delegacija Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju iz Minska radi unapređenja saradnje po pitanju transplantacije i drugih oblasti medicine.

U Naučno-istraživačkom centru za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju u Minsku tokom posljednje dvije godine obavljene su 24 kadaverične transplantacije bubrega pacijentima iz Srpske.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je presrećan zbog ove saradnje jer je ljudima koji ne mogu da funkcionišu bez dijalize omogućeno da žive kao potpuno zdravi ljudi.

– Zahvaljujem kolegama iz Bjelorusije, kao i svojim kolegama iz UKC-a Republike Srpske koji rade na ovoj veoma uspješnoj saradnji i stvaraju pretpostavke za transplantaciju našim pacijentima. Veliku zahvalnost dugujemo i predsjednicima Bjelorusije i Srpske Aleksandru Lukašenku i Miloradu Dodiku, koji su otvorili vrata saradnje i omogućili da lakše ostvarujemo saradnju između naših zdravstvenih ustanova – rekao je Đajić.

Zamjenik direktora za medicinske poslove Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantologiju i hematologiju iz Minska Oleg Kalačik istakao je da je ta ustanova među 10 vodećih centara za transplantacije u svijetu.

– Naša saradnja sa UKC-om Republike Srpske je neobična, pošto smo se prvo upoznali sa pacijentima, pa tek onda sa ljekarima. Drago nam je da smo pomogli vašim pacijentima i olakšali im život. Cilj naše posjete je da vidimo 24 pacijenta kojim su urađene transplantacije i da pokrenemo pitanje transplantacije bubrega u ovoj ustanovi – rekao je Kalačik.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a za medicinska pitanja Goran Topić rekao je  da su kolege iz Bjelorusije upoznali o Odjeljenju nefrologije na UKC-u, te problemima koji muče pacijente, a koji im otežavaju mogućnost da odu na operaciju u Bjelorusiju.

– Imamo takvu saradnju da pacijenti iz Srpske mogu da urade kadaverične transplantacije u Bjelorusiji, što nemamo ni sa jednom drugom zemljom na svijetu – ukazao je Topić.

Topić je dodao da je slična saradnja bila sa Italijom, ali da je ta saradnja prekinuta zbog zakonskih okvira koji onemogućavaju da se kadaverična transplantacija radi na prostoru Italije.

Јedan od pacijenata, Dragan Milosavljević, kojem je urađena transplantacija, iskoristio je priliku da zahvali što mu je uspješno presađen bubreg prije dvije godine.

Rekao je da je tri mjeseca proveo u Minsku, te da se, zahvaljujući ljekarskom timu iz bjeloruske prijestonice, vratio normalnim životnim aktivnostima.