Svijet 21.09.2024.

Sijarto: Svi trguju sa Rusijom, samo Budimpešta to radi otvoreno

ČITANJE: 1 minuta

Cijela Evropa nastavlja da trguje sa Rusijom, ali samo Mađarska to radi otvoreno, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

– Sankcije Rusiji ne djeluju, jer značajan dio evropskih kompanija pronalazi način da zaobilaznim putem na ovaj ili onaj način održi ekonomsku saradnju sa Rusijom. Cijela Evropa trguje sa Rusijom. Neki to poriču, ali mi nemamo potrebu za tim. Razlika je samo u tome što mi iskreno i otvoreno govorimo o tome – rekao je Sijarto nakon zasjedanja 15. rusko-mađarske međuvladine komisije za ekonomska pitanja.

Obraćajući se predstavnicima mađarskih kompanija na rusko-mađarskom poslovnom forumu, Sijarto je istakao da oni nikada neće morati da poriču da traže ruske ekonomske partnere jer u Mađarskoj to nije ništa loše.

Kao dokaz da evropske kompanije masovno zaobilaze sankcije, Sijarto je naveo nagli porast uvoza ruskih energenata u Indiju i izvoza iz te države u zemlje EU, prenio je Sputnjik.

Sijarto je ranije izjavio da Zapadna Evropa sa ponosom govori da odustaje od ruske nafte, ali da u stvari nastavlja da je kupuje preko trećih zemalja, na primer Indije.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU je uvela 14 paketa sankcija Rusiji. Poslednji je uveden u junu.

Oznake: Peter Sijarto