Vijesti 21.09.2024.

Osveštanje hrama u Dervišima: Prisustvuju Dodik i Stevandić

ČITANJE: 2 minute

U banjalučkom naselju Derviši veliki broj vjernika dočekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolita banjalučkog Јefrema, koji će osveštati Hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Osveštanje ove svetinje počelo je nakon litije oko hrama.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvuje osveštanju Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u banjalučkom naselju Derviši.

Osveštanju ove svetinje prisustvuje i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

Izgradnja Hrama Rođenja Presvete Bogorodice počela je u oktobru 2016. godine.

Hram u Dervišima – mjesto okupljanja i svetionik za buduće generacije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas došao u banjalučko selo Derviši da prisustvuje osveštanju Hrama Rođenja Presvete Bogorodice i da podrži napore donatora i priložnika ove svetinje, te podsjetio da je i Vlada Srpske dala više od 100.000 KM.
Dodik je istakao da je hram mjesto okupljanja, orijentir, spomenik i svetionik koji će svijetliti svim generacijama.

On je novinarima uoči osveštanja rekao da je ovaj hram izgrađen zahvaljujući i naporima sveštenstva, prije svega NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita banjalučkog Jefrema.

NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem osveštao je danas Hram Rođenja Presvete Bogorodice, a svečanosti su prisustvovali Dodik i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

Nakon osveštanja Hrama Rođenja Presvete Bogorodice i Svete arhijerejske liturgije biće osveštan i temelj parohijske sale.

STEVANDIĆ: VJEČNO JE SVE ŠTO SE IZGRADI SA CRKVOM

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zahvalio je svima koji su doprinijeli izgradnji Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u banjalučkom naselju Derviši, ističući da je vječno sve što se gradi zajedno sa Crkvom.
“To su vrijednosti koje se 800 godina nisu mijenjale, ostale su porodične, tradicionalne, iskonske i prelijepo je prisustvovati događajima koji te vrijednosti definišu i inaugurišu našu budućnost”, rekao je Stevandić novinarima uoči osveštanja ovog hrama.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u banjalučkom naselju Derviši osveštao je danas NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit banjalučki Jefrem, u prisustvu velikog broja vjernika, među kojima su bili Stevandić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon Hrama Rođenja Presvete Bogorodice i Svete arhijerejske liturgije biće osveštan i temelj parohijske sale.