Politika 21.09.2024.

Hasanović: Usvojiti zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine

ČITANJE: 2 minute

Zamjenik ministra finansija i trezora u Savjetu ministara Muhamed Hasanović pozvao je sve institucije i Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoje zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve državljane BiH.

– Na inicijativu Ministarstva finansija i trezora započet je postupak pokretanja usvajanja zakona o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve državljane BiH, koju podržava parlamentarna većina na nivou BiH – naveo je Hasanović.

On je pozvao sve institucije i parlament BiH da svoj dio posla urade bez odgađanja.

– Važno je naglasiti da se ovaj zakon odnosi isključivo na fizička lica, odnosno građane koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Pravna lica neće biti obuhvaćena ovim zakonom. Procjena je da bi oslobađanje od PDV-a značilo oslobađanje PDV-a za 40 metara kvadratnih jer je 40 metara kvadratnih dovoljno za jednu osobu, uz 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva koji do sada nije koristio neku vrstu subvencije niti je kupovao stambenu jedinicu – pojasnio je Hasanović.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa je rezultat kontinuirane posvećenosti stvaranju povoljnijih uslova za rješavanje stambenog pitanja, posebno za mlade i porodice koje prvi put kupuju nekretninu.

On je naveo da će ukidanje PDV-a na prvu nekretninu znatno smanjiti finansijski teret građanima, olakšati pristup tržištu nekretnina, te podstaći rast domaće građevinske industrije, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

– Stambeno pitanje jedan je od ključnih faktora stabilnosti i sigurnosti građana, a pravo na pristupačno stanovanje osnovni element ekonomskog i društvenog razvoja. Ukidanje PDV-a na prvu nekretninu omogućiće mnogima da lakše dođu do svog doma i stvore stabilnije uslove za život – istakao je Hasanović.

On je izrazio nadu da u ovom procesu neće izostati podrška svih potrebnih institucija i da će inicijativa biti podržana do samog usvajanja zakona o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sve državljane BiH.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić izjavio je juče da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH. Amidžić je objasnio da je ukidanje PDV-a na prvu nekretninu bitno jer zbog povećanih cijena stanogradnje građani teško dolaze do nekretnine.

On je podsjetio da je u Republici Srpskoj ova inicijativa pokrenuta prije godinu dana, a da su je na Ekonomskom forumu na Јahorini pokrenuli predsjednik Srpske Milorad Dodik i Privredna komora Srpske.