Region 21.09.2024.

Godinama silovali mentalno zaostalu djevojku, dobili dvije godine – Sud: Bili su u ratu

ČITANJE: 2 minute

Presuda trojici muškaraca, od kojih je jedan policajac, za seksualno iskorištavanje djevojke s mentalnim teškoćama u okolini Našica iznenadila je Hrvatsku.

Oni su kćer svog komšije od 2012. do 2014. seksualno iskorištavali na pašnjacima, kukuruzištima ili u svojim kućama. Cura je bila na nivou djeteta od 9 do 11 godina i zbog mentalne retardacije i duševnog poremećaja nije im se mogla oduprijeti. Pri tome su obojica poznavala njenog oca, a jedan je čak s njim bio u kumskom odnosu. Dobili su samo dvije godine zatvora.

Jedan drugi slučaj takođe je iznenadio hrvatsku javnost. Radi se o nepravosnažnoj presudi zagrebačkog Županijskog suda koji je na 18 godina zatvora osudio 45-godišnjeg Marka Sudca zbog postavljanja eksploziva na bankomat u Mihovljanu i pokušaja ubistva policajca.

Za Sjedinjene Države ili neku drugu državu sa strožim zakonima, takva presuda ne bi bila iznenađenje. U ovom slučaju, čini se da se radilo o dosta strogoj kazni, pogotovo ako povučemo paralelu s ubistvima ili, eto, slučajem višegodišnjeg seksualnog maltretiranja djevojke koja je zaostala u razvoju.

Čini se kako su kod Sudca ključnu ulogu igrale otežavajuće okolnosti. Prema pisanju medija, on je otprije poznat policiji te je višestruko osuđivan za krađe, prijetnje, zločinačko udruživanje i privredni kriminal. O njemu su pisali i strani mediji nakon što je 2016. pobjegao iz švajcarskog zatvora.

Ali koje su okolnosti zaslužne za smiješno nisku kaznu trojca koji je silovao kćer prijatelja? “Index” je u posjedu presude sudije Ivana Sajtera ovom trojcu. Radi se o 66-godišnjaku, 44-godišnjaku i 54-godišnjaku. Sva trojica su dobila spomenute dvije godine. Za dvojicu od njih sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo to što su učesnici Domovinskog rata te su odlikovani spomenicom.

Istu kaznu je dobio i policajac iako nije bio u ratu. Njegova otežavajuća okolnost bila je ta što je upravo njegova dužnost da štiti ljude. Takođe, među otežavajućim okolnostima sudija je istakao to da dvojica muškarca imaju po četvoro djece, dok treći ima dvoje, prenosi “Index”.

To je samo jedan od nebrojeno puno primjera kad se uloga u ratu otprije tridesetak godina uzimala kao olakšavajuća okolnost.