Svijet 23.09.2024.

Mask: Ako Kamala ne pobijedi vozićemo na Mars svakog ko poželi tamo putovati

ČITANJE: 2 minute

Elon Mask obećao je da će odvesti na Mars “svakog ko želi tamo putovati”, napomenuvši kako se to neće dogoditi ako Kamala Haris postane američka predsjednica.

Mask je sinoć svojim pratiocima na X-u najavio kako će u samo dvije godine poslati pet svemirskih brodova na Mars.

“Na kraju će biti hiljade Staršipova koji će ići na Mars. To će biti veličanstven prizor”, naveo je Mask.

Međutim, američki multimilijarder i pristalica Donalda Trampa kazao je da bi još jedan mandat demokrata na čelu države “uništio” program putovanja na Mars.

“Nikada nećemo stići do Marsa ako Kamala pobijedi”, izjavio je Mask ranije ovog mjeseca.

SpaceX sarađuje s NASA-om

Ovo je činjenica koju ponavlja i sam Tramp, prenosi Index.hr.

Republikanski kandidat je obećao da će tokom svog mandata poslati ljude na Mars.

“Razgovaraću s Elonom. Elone, pokreni te rakete”, izjavio je Trump na svom skupu, prenosi Sky News.

SpaceX u istraživanju svemira ima pristup visok rizik – visoka nagrada. Kompanija je postala glavni NASA-in prevoznik do Međunarodne svemirske stanice.

Prije samo dvije sedmice pomogla je jednom američkom milijarderu da postane prva osoba koja je učestvovala u riskantnoj privatnoj svemirskoj šetnji.

Unatoč velikim rezultatima koje je SpaceX postigao u posljednje dvije decenije, Mask kaže da je frustriran time koliko ga birokratija u SAD-u ograničava.

“Jedna od mojih najvećih briga trenutno je da program Staršip guši brdo vladine birokratije koja raste svake godine”, naglasio je.

Trump tokom svog mandata imao veliki uticaj na svemirsku aktivnost

Ipak, uvjeren je kako njegovi bespilotni brodovi mogu sigurno stići na Mars za dvije godine, dok bi misije s posadom mogle na Mars stići do 2028. godine.

Prethodno je izjavio da bi volio vidjeti samoodrživu koloniju na Marsu za samo 20 godina.

Dok je bio na dužnosti, Tramp je imao veliki uticaj na američku svemirsku aktivnost, prema Massachusetts Institute of Technology. Njegova je administracija osnovala tim za svemirsku sigurnost Space Force i pozvala NASA-u da ponovo stigne na Mjesec do 2024. godine.

Potpredsjednica Haris i sama je zagovornica istraživanja svemira s obzirom na to da je predsjednica Nacionalnog savjeta za svemir od 2021. godine.

Hvaljena je jer je podstakla 37 zemalja da potpišu Artemisov sporazum, mirovni sporazum koji kaže da će svemir “biti teritorij cijelog čovječanstva”.

Oznake: Elon Mask