Politika 23.09.2024.

Cvijanović: OBA bila uključena u brojne malverzacije

ČITANJE: 2 minute

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH treba da se vrati u zakonske okvire jer je u proteklom periodu, kako se navodi, bila uključena u pripremu likvidacije najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije te ih prisluškivala što je uznemirilo javnost, istakla je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Planirane su i realizovane druge stvari poput nastojanja da se prisluškuju najviši funkcioneri Republike Srpske i Srbije. Bili su uključeni u brojne manipualcije i ne čudi nas to”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci, komentarišući navode da su ključni ljudi ove institucije pripremali likvidaciju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića.

Kaže da je neophodno da se OBA počne baviti svojim poslom, jer je u proteklom periodu stavljena u funkciju realizacije ciljeva koji nisu propisani zakonom i normama.

“Jedna takva institucija treba da se bavi primarnim poslom i otklanja bezbjednosne izazove a ne da se obračunavaju sa sastavnim dijelovima svoje sopstvene zemlje”, poručila je Cvijanovićeva, prenosi Srna.

Ne vidim kakvu ulogu Šmit ima u predmetu “Kovačević”

Cvijanović je danas rekla da ne vidi nikakvu ulogu Kristijana Šmita u procesu pred sudom u Strazburu u predmetu “Kovačević”.

– Vidim da se u FBiH vodi velika polemika da li se Šmit sam pozvao ili je pozvan. Ne znam zbog čega bi on bio ekspert koji bi mogao da daje bilo kakva tumačenja – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Dejtonski sporazum stvorio BiH u kojoj bi svi trebalo da imaju balans i da sudske presude, donesene  s namjerom da se mijenja ustavno uređenje, nisu urodile plodom.

– Petnaest godina imate nastojanja da se nečemu prolagodite, a ne možete se prilagoditi zato što odskače od onog što jeste koncept na kojem BiH počiva – balans, jednakost, Dejtonski sporazum. Ne vidim ulogu Šmita u bilo kakvoj aktivnosti – od zakonodavnih gdje se petlja na unutrašnjem planu, do toga da bude neki svjedok i tumači da li nešto treba ili ne treba. Mi svi znamo pročitati Ustav, znamo šta tamo piše BiH, a piše da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta hoćete – da pomoću intervencija i stranaca mijenjate državu, a da niste promijenili Ustav kako to ustavna procedura nalaže – rekla je Cvijanovićeva.