Vijesti 23.09.2024.

Nuždić: Prazna priča da će Mahmuljin odgovarati za zločine nad Srbima

ČITANJE: 2 minute

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić ocijenio je kao praznu priču izjave predstavnika nadležnih institucija BiH da će osuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin odgovarati za svoja nedjela jer se one samo deklarativno zalažu da svi počinioci zločina moraju odgovarati.

– Godinama čekamo na podizanje optužnica za zločine počinjene nad Srbima, a kada se one podignu suđenja traju u nedogled, kao što je to u predmetima “Atif Dudaković”, “Dobrovoačka ulica” i drugi – rekao je Nuždić Srni.

Nuždić je istakao da je odred “El mudžahedin”, koji je bio u sastavu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, čiji je komandant bio Mahmuljin, vršio najbrutalnije i namonstruoznije zločine u proteklom ratu u BiH, na koje je tadašnji državni i vojni vrh Republike BiH blagonakolno gledao.

Prema njegovim riječima, krvavi trag ovog odreda nije vezan samo za zločine nad Srbima 1995. godine, već su ovakvo svoje djelovanje nagovijestili na početku rata u BiH.

– Prvi zločin za koji je javnost saznala bio je zločin nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske koji su ubijeni ritualnim odsijecanjem glava 1992. godine na Crnom vrhu /kod Tešnja/ – ukazao je Nuždić.

Nuždić je napomenuo da, gdje god je djelovao ovaj odred, počinjeni su zločini nad kojima bi se svaki normalan čovjek zgražavao, zaključujući da su, nažalost na kraju rata, osim stranih boraca iz islamskih zemalja, njihovu ideologiju prihvatili i mnogobrojni muslimani u BiH.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je Srni da će danas sa predsjednikom Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Isidorom Graorac učestvovati na sastanku sa glavnim tužiocem Haškog mehanizma Seržom Bramercom. Na sastanku će akcenat biti na ustupanju predmeta ratnih zločina sa nedostupnim licima pravosuđu susjednih zemalja, a s ciljem njihovog efikasnijeg rješavanja.

Krajem aprila 2022. godine Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je Mahmuljina na kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. godine nad Srbima u Vozući i Zavidovićima.

Sud BiH zatražio je od Turske njegovo izručenje nakon što se nije javio na izdržavanje kazne zatvora. Sud je 28. novembra 2022. izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom, koji se do danas skriva.