Svijet 23.09.2024.

UŽAS U LIBANU: Izrael u vazdušnim napadima ubio 50 ljudi, najmanje 300 ranjenih

ČITANJE: 1 minuta

Libansko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je najmanje 50 ljudi ubijeno i više od 300 osoba ranjeno u izraelskim napadima u ponedjeljak koji su ciljali južni Libanon.

Među njima su djeca, žene i medicinari. Ranije je izraelska vojska tvrdila da je gađala najmanje 300 lokacija Hezbolaha unutar Libana.

Hezbolah navodi da je ispalio rakete na izraelske vojne baze u sjevernom Izraelu “kao odgovor na napade izraelskog neprijatelja koji su ciljali na jug i područja Bekaa”.

IDF je rekao da je njihov odbrambeni niz otkrio više od najmanje 35 projektila koje je identifikovao da dolaze iz Libana.

Libansko ministarstvo zdravstva zatražilo je od svih bolnica na jugu i istoku zemlje da “zaustave sve nebitne operacije kako bi se napravilo mjesta za liječenje ranjenih zbog širenja izraelske agresije”.

Bilo je izvještaja o gustom saobraćaju dok su stanovnici bježali s juga, a obrazovne ustanove su zatvorene. Čini se da je Izrael poslao oko 60.000 automatizovanih telefonskih poziva i tekstualnih poruka građanima Libana naređujući im da napuste svoje domove.

Napad Izraela bio je upozoren tokom noći, a izraelska vojska najavila je da planira pojačati operacije.

Izjava IDF-ovog portparola na arapskom jeziku pozvala je Libanonce da napuste svoje domove prije vala napada, a navodno je 60.000 automatiziranih telefonskih poziva upućeno stanovnicima Libanona, govoreći im da se evakuišu.

“Produbljujemo naše napade u Libanu, akcije će se nastaviti sve dok ne postignemo naš cilj da se stanovnici sjevera sigurno vrate u njihove domove”, rekao je izraelski ministar obrane Yoav Gallant te je dodao:

“Ovo su dani u kojima će izraelska javnost morati pokazati pribranost”.