Vijesti 23.09.2024.

Šeranić: Omogućen bolji prevoz hemodijaliznih pacijenata do Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Mrkonjić Gradu nakon sastanka sa načelnikom opštine Draganom Vođevićem da će nabavkom novog mini-busa za 11 hemodijaliznih pacijenta njihov put do Banjaluke biti ne samo komforniji, već, prije svega, i bezbjedniji.

“Moja zahvalnost, prije svega, Udruženju hemodijaliziranih i transplatiranih pacijenata Republike Srpske i njihovom predsjedniku koji uvijek prihvata sve one incijative koje dolaze od pacijenata iz raznih dijelova Republike Srpske i onda gledamo kako da to zajedno realizujemo”, rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja je naveo da su, uz podršku preduzeća “Hidroelektrane na Vrbasu”, Centar za socijalni rad i Dom zdravlja “Dr Jovan Rašković” preko javnih nabavki obezbijedili kupovinu mini-busa.

“Moja zahvalnost `Hidroelektranama na Vrbasu` koje odgovorno rade po pitanju unapređenja zdravstvene zaštite građana, a ovog puta pružena je podrška hemodijaliznim pacijentima, koja će im mnogo značiti”, rekao je Šeranić.

On je naveo da će pojedini modeli zdravstvene zaštite biti prvi put realizovani upravo u ovoj opštini, jer postoje resursi neophodni za tako nešto.

Ministar Šeranić je istakao da je Mrkonjić biti prva opština u kojoj će se razvijati model Doma za zdravstvenu njegu, koji je još nije razvijen u Republici Srpskoj, a jedan od razloga za to je i to što načelnik opštine ima potpuno razumijevanje za realizaciju jednog takvog projekta.

On je dodao da se radi i na formiranju centra za fizikalnu medicinu, te da se rade pravne procedure da bi se ta vrsta ustanove ovdje osnovala.

Ministar je pohvalio proces kadriranja u Domu zdravlja i raspodjelu kadrova za specijalizacije prema potrebama.

Načelnik opštine Dragan Vođević naglasio je da je ovo jedan izuzetno značajan projekat za pacijente koji su i najosjetljivija kategorija kada je riječ o zadravstvenim tegobama.

“Znamo svi šta znači živjeti sa hemodijalizom, mi smo razumjeli njihove potrebe i svi zajedno smo se angažovali da obezbijedimo sredstva za kupovinu mini-busa. Na ovome nećemo stati i u narednom periodu mislim da slijede bolji dani u zdravstvu”, poručio je
Vođević.

On je rekao da je vrijednost mini-busa oko 130.000 KM, a nabavljen je uz pomoć “Hidroelektrana na Vrbasu”, Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srpske.

Direktor Doma zdravlja Dejan Gavrilović izjavio je da ova ustanova kontinuirano radi na poboljšanju i proširenju zdravstvene zaštite na području ove opštine.

On je zahvalio ministru Šeraniću za posjetu i podršcu koju imaju od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Pacijent Dragomir Bajić naglašava da će novi mini-bus mnogo značiti njemu i ostalim hemodijaliznim pacijentima jer su do sada putovali u mini-busu koji nije zadovoljavao potrebe pacijenata.

On je dodao da je trenutno na listi za transplataciju bubrega, te da ga ne napušta optimizam.

(Srna)