Vijesti 23.09.2024.

Halil Lagumdžija (VSTS): Pravosuđu BiH nedostupno 400 osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

ČITANJE: 1 minuta

Pravosudnim organima BiH nedostupno je 400 osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, izjavio je danas predsjedNik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Halil Lagumdžija.

Poslije sastanka sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Seržom Bramercom, predstavnicima pravosudnih institucija i udruženja porodica žrtava, Lagumdžija je konstatovao da se 40 odsto optuženih i osuđenih nalazi u Hrvatskoj i Srbiji koje ne isporučuju svoje državljane.

“Osobe koje tamo borave nemaju nikakvih posljedica i treba da unaprijedimo regionalnu saradnju na način da se predmeti koji se vode u BiH ustupe tim zemljama”, rekao je Lagumdžija i dodao da bi uspostavljanje te saradnje bilo nemjerljivo u budućim procesima.

Precizirao je da se u Srbiji nalaze 134, a u Hrvatskoj 132 odobe, te da je riječ o 313 predmeta protiv 400 osumnjičenih i optuženih koji su nedostupni organima gonjenja BiH.

On je naglasio da treba izvršiti pritisak da se osobe koje su osumnjičene ili optužene preuzimanjem ovih predmeta podvrgnu krivičnom gonjenju.

Lagumdžija je dodao da su za to od predstavnika udruženja porodica žrtava dobili načelnu saglasnost i da treba učiniti sve da se ta saradnja intenzivira.

Konstatovao da se, kada je riječ o ratnim zločinima, moglo učiniti znatno više da je intenzivirana regionalna saradnja prije 10, odnosno 15 godina i da bi ti procesi uglavnom bili zaključeni, prenosi Srna.

Oznake: VSTS BiH