Vijesti 23.09.2024.

Vazdušni medicinski transport helikopterom: Spas u pravom trenutku (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Danas u toku dana Helikopterski servis Republike Srpske izvršio je još jedan hitan vazdušni medicinski transport, prevozeći pacijenta inicijala B.B., rođenog 1963. godine, iz Opšte bolnice Trebinje u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske zbog akutnog infarkta miokarda.

– Ovaj transport predstavlja 58. vazdušni medicinski transport realizovan u tekućoj godini – rekao je direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot rekao je da je infarkt miokarda ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju, a svaki minut je od suštinske važnosti.

Upravo u ovakvim trenutcima transport helikopterom omogućava brže i sigurnije prebacivanje pacijenata do specijalizovanih zdravstvenih ustanova, čime se povećavaju šanse za preživljavanje i oporavak, ističe Šobot.

– U ovom slučaju, pacijent B.B. hitno je prevezen helikopterom kako bi mu se obezbijedila adekvatna medicinska pomoć i nastavilo njegovo dalje liječenje na Klinici za kardiologiju UKC-a Srpske – naveo je Šobot.

Naveo je da vazdušni medicinski transport igra ključnu ulogu u očuvanju života i zdravlja pacijenata u urgentnim situacijama.

Osim brzine, ovaj oblik transporta omogućava pristup stručnjacima i resursima koji možda nisu dostupni u lokalnim bolnicama.

– Takođe, doprinosi boljoj povezanosti između zdravstvenih ustanova, što je od vitalnog značaja za efikasno upravljanje hitnim slučajevima – izjavio je direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.

Kusturić ističe da Helikopterski servis Republike Srpske nastavlja da bude stub podrške u hitnim medicinskim situacijama, prenosi RTRS.

– Transport pacijenta B.B. iz Trebinje u UKC još je jedan primer predanosti i profesionalizma ovog servisa. Svaki uspešan transport donosi nadu i priliku za oporavak, a timovi koji stoje iza ovog servisa zaslužuju sve pohvale za svoj rad i posvećenost – naveo je Kusturić.