Region 24.09.2024.

Muslimani u Sloveniji traže da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Društva direktora osnovnih škola u Sloveniji Mojca Mihelič izjavila je, povodom zahtjeva Islamske zajednice da se u škole uvede jelovnik bez svinjetine, da škole nisu restorani i prehrambene ustanove.

Iz Islamske zajednice u Sloveniji ocjenjuju da je “nečuvena i nedopustiva” tvrdnja nekih da bi muslimani trebalo da se prilagode lokalnim običajima ako žele da se integrišu u slovenačko društvo.

Ističu da su analizirali jelovnike u svim slovenačkim osnovnim školama i da “svinjetina prečesto na jelovnicima”, odnosno u prosjeku dva do tri puta nedjeljno, što “nije u skladu ni sa smjernicama zdrave ishrane”.

Iz Islamske zajednice u Sloveniji navode da učenici u osnovnim školama barem jednom nedjeljno za užinu dobiju svinjetinu, pa mnoga muslimanska djeca tada jedu samo komad hljeba i jabuku.

Škole ističu da se zbog kadrovskih i finansijskih poteškoća ne mogu svima prilagođavati, piše “24 časa”.

“Željela bih da javnost konačno shvati da škole i obrazovne ustanove nisu prehrambene, a nismo ni dječji vrtići niti finansijske institucije”, rekla je Miheličeva.

On je ponudila mogućnost da se na svim mesnim obrocima jasno označi o kojem se mesu radi, kao i da bi škole mogle ranije da objavljuju jelovnike kako bi roditelji mogli da pronađu alternativna jela za svoju djecu kada je svinjetina na jelovniku.

“Posao škola nije da hrane djecu, već da ih odgajaju i obrazuju”, rekla je Miheličeva.