Vijesti 24.09.2024.

Ove godine podršku dobilo više od 4.400 nezaposlenih roditelja četvoro i više djece

ČITANJE: 2 minute

U Republici Srpskoj za osam mjeseci ove godine za podršku nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece utrošeno je 41.453.031 KM, a pravo na ovo novčano primanje ostvario je 4.441 korisnik, rekla je Srni ministar porodice, omladine i sporta Selma Čabrić.

“Od 1. januara 2023. godine kada je počeo da se primjenjuje Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece mjesečna primanja od 750 KM obezbjeđena su za više od 4.500 korisnika, a ove godine za ove namjene planirano je 59.950.000 KM”, rekla je Čabrićeva.

Ona je navela da je prošle godine za ove namjene utrošeno 56.950.000 KM, a bilo je 4.188 korisnika.

“Od početka primjene Zakona do danas svakog mjeseca stižu novi zahtjevi korisnika, što potvrđuje da je ova mjera značajna podrška višečlanim porodicama”, dodala je Čabrićeva.

Ona je ukazala da je ova mjera direktan vid podrške nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece kojima se na ovaj iznos uplaćuju pripadajući porezi i doprinosi.

Kao direktnu podršku roditeljima, dodaje, Ministarstvo porodice, omladine i sporta obezbjeđuje i besplatne udžbenike za odlične učenike od petog do devetog razreda iz porodica sa petoro i više djece, a godišnje se za ove potrebe izdvoji oko 250.000 KM.

“Dokazujući da nam je važna promocija značaja porodice i porodičnih vrijednosti, raspisali smo i konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću za projekte podrške organizacijama koje se bave promocijom porodice i za te namjene je planirano 210.000 KM”, rekla je Čabrićeva.

Osim toga, kako kaže, konkurs za raspodjelu sredstava od igara na sreću raspisan je i za projekte iz omladinskog sektora za šta je predviđeno 210.000 KM, dok je za sportske organizacije i sportiste planirano 630.000 KM.

Kada je riječ o omladini, Čabrićeva je rekla da se već 16 godina realizuje Poseban program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove i da je do sada dodijeljeno 5.487 subvencija za šta je izdvojeno oko 19,5 miliona KM.

“Ovaj vid podrške je veoma značajan za mlade ljude kada je riječ o planiranju budućnosti i formiranju porodice. Novi konkurs trebalo bi da bude raspisan do kraja septembra”, kaže Čabrićeva.

Ona je dodala da je radi jačanja sistema školskog sporta u Republici Srpskoj formiran i Savez za školski sport čiji je cilj da koordiniše sa Ministarstvom i školama u organizaciji školskih takmičenja, prvenstveno Malih olimpijskih igara.

Osim toga, kako kaže, na evropskim i svjetskim školskim sportskim takmičenjima mladi nastupaju kao reprezentacija Republike Srpske pod himnom, zastavom i međunarodnom skraćenicom.

Čabrićeva je podsjetila da je u Trebinju, u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta i uz podršku grada, održana 21. LJetna škola sporta Republike Srpske.

“U organizaciju ovog projekta uloženo je skoro 150.000 KM za boravak 545 učesnika, a kroz školu je prošlo njih više od 1.000”, zaključila je Čabrićeva.

Oznake: Selma Čabrić