Vijesti 24.09.2024.

Tužilac kažnjen zbog propale optužnice Darku Goliću

ČITANJE: 3 minute

Aleksandar Simonović, tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, disciplinski je kažnjen šestomjesečnim smanjenjem plate za 30 odsto zbog nemara koji je doveo do odbijajuće presude nekadašnjem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKC Republike Srpske dr Darku Goliću, po optužnici za polno uznemiravanje pacijenta, piše ATV.

Odluku je, u julu ove godine, donijela prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH nakon što je prihvatila sporazum o zajedničkoj saglasnosti u utvrđivanju disciplinske odgovornosti koji je Simonović zaključio sa Uredom disciplinskog tužioca (UDT).

“Aleksandar Simonović je oglašen odgovornim za počinjenje disciplinskog prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, te mu je izrečena disciplinska mjera smanjenje plate za iznos od 30 odsto na period od šest mjeseci”, rečeno je za ATV u VSTS.

U odluci se navodi da je Simonović podigao optužnicu protiv Golića za krivično djelo polno uznemiravanje koja nije sadržavala prijedlog oštećenog za krivično gonjenje, što je zakonska obaveza. Iz tog razloga Osnovni sud u Banjaluci je 21. septembra 2022. godine donio presudu kojom se odbija optužba protiv Golića. Presudu je potvrdio i Okružni sud u Banjaluci 19. marta 2024. godine.

“Tuženi je postupajući na navedeni način, bez neophodnog prijedloga za krivično gonjenje za krivično djelo koje se goni po prijedlogu oštećenog, a koji se podnosi u roku od tri mjeseca od dana saznanja za krivično djelo i učinioca, što je tuženom moralo biti poznato, te koji je morao biti svjestan odredbi Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, podigao optužnicu, uslijed kojeg propusta je optužba protiv optuženog i odbijena, čime je postupao s nepažnjom prilikom obavljanja tužilačke funkcije”, navedeno je u odluci prvostepene disciplinske komisije koju su sačinjavali predsjednik komisije Sanin Bogunović, sudija Aleksandra Obradović i tužilac Anika Kešelj.

U obrazloženju odluke navodi se da je Simonović dobrovoljno prihvatio odgovornost za disciplinski prekršaj.

”Prilikom predlaganja disciplinske mjere stranke su, rukovodeći se principom proporcionalnosti, cijenile broj i težinu učinjenog disciplinskog prekršaja i njegove posljedice, stepen odgovornosti, dosadašnji rad i ponašanje tuženog, te okolnosti pod kojima je disciplinski prekršaj počinjen”, navodi se u obrazloženju odluke.

Pojašnjava se da je kao otežavajuća okolnost uzeta posljedica, odnosno činjenica da je Simonovićevog postupanja optužnica protiv Golića odbijena, te da je on kao tužilac s višegodišnjim iskustvom morao biti svjestan propisa koje je bio dužan da primjeni. Kao olakšavajuće okolnosti na strani Simonovića je bilo to što je kroz dosadašnje rezultate rada iskazao visok stepen stručnosti i posvećenosti, da je dugogodišnji tužilac nije ranije disciplinski odgovarao.

” UDT je cijenila i iskazano žaljenje tuženog zbog propusta u postupanju, da je tokom istrage i nakon pokretanja disciplinskog postupka u potpunosti i iskreno sarađivao sa Uredom, a što se manifestuje u vidu priznavanja činjenica navedenih u tužbi i demonstriranje volje za sklapanjem sporazuma. Stoga, stranke smatraju da su ispunjeni uslovi za izricanje predložene disciplinske mjere”, navodi se u odluci disciplinske komisije.

Podsjetimo, Golića je optužnica teretila da je 19. januara 2020. godine polno uznemiravao pacijenta M.Đ. koji je zbog povrede glave 40 dana ležao u komi na Klinici za anesteziju i intezivno lečenje, tako što je pacijenta ljubio u lice i glavu.

U početku istrage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, koje se goni po službenoj dužnosti, ali je tužilac djelo prekvalifikovano u polno uznemiravanje, koje se goni po prijedlogu oštećenog.