Vijesti 24.09.2024.

Bjelica u ime opštine Sokolac potpisao memorandum o razumijevanju sa njemačkim GIZ-om

ČITANJE: 1 minuta

Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Opštine Sokolac upriličeno je danas, 24. 09. 2024. godine u hotelu Hills u Sarajevu u okviru Sarajevske sedmice energije i klime.

Memorandum su potpisali Kristin Bretthauer, voditeljica projekta u ime Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i načelnik Milovan Bjelica u ime opštine Sokolac.

Potpisivanje Memoranduma prva je u nizu aktivnosti u okviru projekta „Akcija zajednice za energetsku tranziciju u Bosni i Hercegovini“ koje je odobrilo njemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) za podršku Bosni i Hercegovini u njenim naporima u pravcu energetske tranzicije i ispunjavanja obaveza zemlje prema Ugovoru o energetskoj zajednici.

Svrha potpisivanja ovog Memoranduma je razvoj implementacionog koncepta (studije izvodljivosti) za projektnu ideju energetske zajednice u opštini Sokolac, koja podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije prvenstveno radi zadovoljenja energetskih potreba članova energetske zajednice

Oznake: Milovan Bjelica