Svijet 26.09.2024.

NETANJAHU: Nema primirja, eliminisali smo šefa vazdušnih snaga Hezbolaha

ČITANJE: 2 minute

SAD, Francuska i drugi saveznici pozvali su na trenutni 21-dnevni prekid vatre kako bi se omogućili pregovori u sukobu između Izraela i Hezbolaha.

Zajednička izjava, dogovorena na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku, navodi da su nedavne borbe neprihvatljive i predstavljaju neprihvatljiv rizik od šire regionalne eskalacije.

“Pozivamo na trenutni 21-dnevni prekid vatre duž libanonsko-izraelske granice kako bi se otvorio prostor za diplomaciju. Pozivamo sve strane, uključujući vlade Izraela i Libanona, da odmah prihvate privremeni prekid vatre”, stoji u priopćenju.

Dok se poziva na prekid vatre, Izrael se priprema za mogući kopneni upad u Libanon. Iz ureda izraelskog premijera poručeno je da nema prekida vatre i da su vijesti o primirju laž.

“Tijekom leta dao sam dopuštenje da se eliminira šef Hezbollahovih zračnih snaga, i on je eliminiran. Naša politika je jasna, nastavljamo udarati na Hezbollah i nećemo stati dok ne postignemo sve svoje ciljeve”, rekao je Benjamin Netanyahu prilikom slijetanja u New York.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao u New Yorku da Izrael napada Hezbolah “punom snagom” i da neće stati dok njegovi ciljevi ne budu postignuti, prenosi Associated Press.

Izraelska “politika je jasna. Nastavljamo s udarima na Hezbollah punom snagom. I nećemo stati dok ne postignemo sve svoje ciljeve, a glavni među njima je siguran povratak stanovnika sjevera svojim domovima”, rekao je, prenosi index.hr.

Jacob Magid, američki novinar koji radi za Times of Israel, upravo je objavio izvješće rekavši da je Izrael najprije pozitivno govorio o prekidu vatre prije nego što je niz ministara i premijerov ured danas izašao s izjavama odbacivanja prijedloga.

“Izrael i Libanon privatno su posrednicima dali podršku za 21-dnevni prekid vatre, ali premijer Benjamin Netanyahu brzo se distancirao od tog prijedloga, rekavši da Izrael tek treba službeno odgovoriti i da će IDF nastaviti s udarima na Hezbolah punom snagom.

Zapadni diplomati kažu da je Netanyahuovo ponašanje nastavak načina na koji je vodio pregovore o taocima u Gazi gdje je privatno pristao pokazati fleksibilnost samo da bi odmah nakon toga dao javnu izjavu s ciljem smirivanja svoje radikalne političke baze, što je osujećivalo napredak.

Tijekom današnjeg dana izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da “neće biti prekida vatre na sjeveru”, a ministar unutarnje sigurnosti Itamer Ben-Gvir je zaprijetio da će srušiti Netanyahuovu koalicijsku vladu ako se dogovori trajni prekid vatre s Hezbolahom.