Vijesti 27.09.2024.

Odgovor RTRS-a Miladi Šukalo

ČITANJE: 3 minute

Autorka priloga Branka Kusmuk i urednica političkog magazina Pečat Nada Veletić odgovorile su na “Јavni odgovor” savjetnice gradonačelnika Banjaluke za društvene djelatnosti Milade Šukalo, koja je reagovala na prilog objavljen u emisiji “Pečat”.

Odgovor prenosimo u cijelosti.

Prilog na koji potpisnik “Јavnog odgovora” reaguje, emitovan u emisiji Pečat Radio-televizije Republike Srpske, 26. septembra 2024. godine, baziran je na uzusima istraživačkog novinarstva i argumentovan dokazima i istorijskim faktima.

Nasuprot tome, reakcija kojom potpisnik obrazlaže “Јavni odgovor”, većim dijelom je manipulativno izmišljena.

Istovremeno, potpisnik navodi da želi da demantuje “sve netačne navode koji su izrečeni u prilogu”, pritom ne demantujući niti jedan navod iz priloga.

Prilog sa pripadajućom najavom trajao je 12 minuta i 27 sekundi, a ne 15 minuta koliko je potpisnik “Јavnog odgovora” naveo.

Niti autor priloga, niti bilo ko od autorovih sagovornika nije riječju spomenuo Partiju demokratskog progresa (PDP), pa ostaje nejasno, a namjere se mogu samo naslutiti, zbog čega je u “reakciji” ta partija (zlo)upotrijebljena.

Niti autor priloga, niti bilo ko od autorovih sagovornika nije izjavio da je “devetogodišnja” Milada Buturović počinila ratni zločin, niti da su otac i stric Milade Buturović, Edin Buturović i Semir Buturović počinili ratni zločin, kako potpisnik “Јavnog odgovora” manipulativno insinuira.

U prilogu je jasno rečeno i dokazima iz evidencija dokumentovano, da su Edin Buturović i Semir Buturović bili pripadnici vojne formacije na teritoriji na kojoj su počinjeni strašni ratni zločini nad srpskim stanovništvom.

Nadalje, niti autor priloga, niti sagovornici nisu spomenuli da je projektom obnove kuće Milanovića “upravljala” potpisnik “Јavnog odgovora”.

Naznačeno je, opet jasno, da je projekat realizovala Gradska uprava Banjaluka.

Posebno brine što je autor “Јavnog odgovora” naveo …..”niti sam imala priliku da se oglasim”, čime je čitaoca akta svjesno izmanipulisao.

Naime, autor priloga se, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske član (11) stav (1) i (2), Zahtjevom za odgovore i objašnjenja, obratio Upravi grada Banjaluka, kao nadležnom javnom organu i šefu Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju, upravljanje projektima i strateško planiranje g-đi Miladi Šukalo.

Zahtjev je upućen na zvaničnu mejl adresu javnog organa, a sadržaj pismena prikazan u prilogu. NIЈE ODGOVORENO! Takođe autor priloga u vremenskom periodu od 23. septembra 2024. godine do 26. septembra 2024. godine, bezuspješno je više puta pokušao da ostvari telefonski kontakt sa g-đom Miladom Šukalo. I za to snimljeni dokazi i evidencije postoje.

Istovremeno 20. septembra 2024. godine na zvaničnoj prezentaciji manifestacije Uprave grada Banjaluka, saradnik emisije Pečat pokušao je da postavi adekvatna pitanja g-đi Miladi Šukalo. Prekinut je odgovorom pitane ….”ne sada, poslije”.

I to “poslije” nikada nije stiglo.

Zbog svega navedenog, RTRS kao profesionalna medijska kuća, predlaže potpisniku “Јavnog odgovora”, da u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske, odgovori na već postavljena pitanja, dostavljena ponavljamo, na zvaničnu mejl adresu nadležnog javnog organa. Eventualni odgovori, shodno Zakonu, biće objavljeni u istoj emisiji Pečat i u isto vrijeme, u četvrtak 27. septembra 2024. godine.

Optužbe potpisnika “Јavnog odgovora” o navodnom “neprofesionalnom i neobjektivnom izvještavanju”, te o “širenju dezinformacija i pokušaju diskreditacije”, autor priloga i Јavni servis RTRS odbacuje u cjelini.

Naime, neprofesionalno, neobjektivno i dezinformativno izvještavanje, u društvenom smislu označava širenje neistinitih i neobjektivnih informacija sa svrhom širenja mržnje protiv osobe, grupe ili naroda.

A mržnja (jezik i govor) po definiciji Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, jeste svaka komunikacija (pa i medijska) koja omalovažava osobu ili grupu na osnovu karakteristika kao što su rasa, boja kože, etnička ili nacionalna pripadnost i sl. Autor u, za potpisnika “Јavnog odgovora” “spornom” prilogu, ne identifikuje ni jednu neistinu a što je prethodno i obrazloženo.

Uz činjenicu da je, pored falsifikovanja navoda u “Јavnom odgovoru”, podnosilac “Јavnog odgovora” brojnim ličnim, propagandno-sugestivnim “implikacijama” svjesno obmanuo javnost.

U nastavku teksta objavljujemo mejl koji smo uputili na adresu Grada i gospođe Šukalo za izjavu.

Oznake: Milada Šukalo, RTRS