Svijet 27.09.2024.

Saudijska Arabija formira međunarodni savez za uspostavljanje palestinske države

ČITANJE: 1 minuta

“Pravo na samoodbranu ne može opravdati ubistvo desetina hiljada civila”, rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Fejsal bin Farhan u sjedištu UN u Njujorku.

Saudijska Arabija je najavila stvaranje međunarodnog saveza čiji je cilj uspostavljanje palestinske države i sprovođenje rješenja o dvije države.

“Danas, u ime arapskih i islamskih naroda, zajedno sa našim evropskim partnerima, najavljujemo pokretanje Međunarodne alijanse za implementaciju rješenja o dvije države. Pozivamo vas da se pridružite ovoj inicijativi”, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Fejsal bin Farhan ministarski sastanak u četvrtak o palestinskom pitanju i naporima za mir.

Govoreći na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, on nije iznio dalje detalje o alijansi, ali je iznio argumente za takav međunarodni napor.

Fejsal je osudio “katastrofalnu humanitarnu krizu” izazvanu ratom Tel Aviva u Gazi i “teška kršenja koja su počinile izraelske okupacione snage na Zapadnoj obali”, saopštila je Saudijska novinska agencija “SPA”, prenosi B92.