Svijet 27.09.2024.

Netanjahu pokazao mape Bliskog istoka u UN, jednu nazvao “blagoslov”, drugu “prokletstvo”

ČITANJE: 2 minute

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu govorio je danas na opštoj raspravi tokom 79. zasjedanja Generalne skupštine UN.

“Izrael teži miru, ali na frotnovima koje organizuje Iran, prisiljen je braniti svoje postojanje od ‘divljih neprijatelja’ koji žele njegovo uništenje. Ako Iran napadne Izrael, Izrael će uzvratiti udarac, i to bilo gde na njegovoj teritoriji, izjavio je Netanyahu.

Netanyahu je također kazao da će Izrael učiniti sve što je u njegovoj moći da Iran ne dođe do nuklearnog oružja, te je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da ponovo uvede sankcije Teheranu u vezi s tim.

“Izrael je uništio 90 posto raketa Hamasa i ubio ili zarobio više od polovine od 40.000 boraca ovog palestinskog terorističkog pokreta u Pojasu Gaze. Ako Hamas ostane na vlasti u Gazi, presložit će se, naoružati i ponovo napasti Izrael”, rekao je Netanyahu.

Dodao je kako se rat u Pojasu Gaze može se odmah završiti ako se Hamas preda, položi oružje i oslobodi izraelske taoce,

“U suprotnom, Izrael će nastaviti borbu dok ne postigne potpuni trijumf. Nakon završetka rata, Izrael je spreman podržati lokalnu civilnu upravu u Pojasu Gaze koja se obaveže na miran suživot s jevrejskom državom”, dodao je Netanyahu.

Kao što to često čini u UN, Netanyahu je i ovaj put koristio vizualna pomagala, a ovaj put pokazuje kartu koju je prikazao prošle godine, zamišljajući logistički most od Indije preko Bliskog istoka do Izraela, kartu “blagoslova.”

Prikazao je kartu “prokletstva,” koja prikazuje iranski polumjesec saveznika širom Bliskog istoka.

Netanyahu je kazao da će Iran ugroziti svaku zemlju na Bliskom istoku i mnoge izvan njega ako ne bude zaustavljen.

“Predugo je svijet umirivao Iran. To umirivanje mora prestati i mora prestati sada”, kazao je Netanyahu.

Na kraju je ponovo pozvao Vijeće sigurnosti UN da nametne sankcije Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, prenosi Klix.