Politika 28.09.2024.

“OBA pod kontrolom Bošnjaka, prijetnje dolaze od vehabijskog pokreta”

ČITANJE: 2 minute

Stranka demokratske akcije (SDA) po dolasku na vlast stavila je Obavještajno-bezbjednosnu agenciju (OBA) BiH pod svoju kontrolu, te su radili protiv domaćih zvaničnika i država u regionu, rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, koji je naveo da je veliki hendikep što je Srpska izgubila svoju obavještajnu agenciju.

– Mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u vrijeme dok sam ja bio na čelu, nismo od obavještajne agencije sa nivoa BiH, konkretno OBE, dobijali ništa posebno, bitno i značajno, čak i u vezi sa vehabijskim pokretom, a svi teroristički akti su u BiH došli upravo od vehabijskog pokreta – ukazao je Lukač.

On je naglasio da su sve bezbjednosne prijetnje dolazile upravo iz vehabijskog pokreta koji, prema evidenciji MUP-a, broji više hiljada članova, te da takav radikalizam nije u skladu sa željama i namjerama Bošnjaka koji žele da žive normalnim i mirnim životom.

Lukač je podsjetio da je MUP Republike Srpske svojevremeno formirao i Upravu za borbu protiv terorizma.

– Pričamo o pripadnicima vehabijskog pokreta, o tim radikalnim elementima od kojih su dolazili u prošlosti teroristički akti, koje možemo očekivati i u budućnosti. Ako bude ponovo bilo kakav teroristički akt u BiH, oni će sigurno biti opet vezani za taj pokret – upozorio je Lukač.

On je naveo da su pripadnici vehabijskog pokreta iz BiH bili uključeni u terorističke aktivnosti širom svijeta, ali i da su spriječeni brojni slučajevi ubijanja nedužnih ljudi, zahvaljujući iskustvu pripadnika MUP-a Republike Srpske.

– Na osnovu naših informacija, neki teroristički akti su spriječeni i na tlu Evrope, gdje smo dali podatke o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su povezani sa BiH. Takav jedan slučaj bio je prije nekoliko godina u Austriji, gdje su uhapšeni ljudi koji su pripadnici tog pokreta. Spremali su teroristički napad – naglasio je Lukač.

On je naveo da, za razliku od Federacije BiH, u Republici Srpskoj nisu postojala i ne postoje mjesta u koja ne mogu da uđu pripadnici MUP-a, koji apsolutno kontrolišu teritoriju Srpske i brinu o bezbjednosti njenih građana.

– Znamo da su takva mjesta postojala u Federaciji. Dugo je bila priča o Maoči, o nekim drugim mjestima, koja su bila utočište vehabijskog pokreta i gdje jednostavno policija nije smjela da ulazi. Ako je ulazila, onda su morali da dođu sa većim brojem ljudi, vozila i čak oklopnih vozila – podsjetio je Lukač.

(Srna)

Oznake: Dragan Lukač, OBA