Svijet 29.09.2024.

Izrael gomila trupe na granici sa Libanom, Iranci poručili da im “odmazda nije prioritet”

ČITANJE: 1 minuta

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant održao je jučer razgovore o mogućnosti proširenja izraelske vojne ofanzive. Njegov ured naveo je da se provodi “procjena operativne situacije” u vezi “širenja IDF-ovih aktivnosti na sjeveru”.

Izraelski tenkovi i snage kasnije su snimljeni u blizini granice, što je urednica za sigurnost i obranu Sky Newsa Deborah Haynes nazvala “najjasnijim znakom dosad” da će se sukob Izraela s Hezbolahom “još više proširiti”.

Izraelska vojska je potvrdila da mobilizira još tri bataljona rezervnih vojnika koji će služiti diljem zemlje. Već je poslala dvije brigade u sjeverni Izrael da se pripreme za moguću kopnenu invaziju.

“Ponovna izgradnja Hezbolaha”

Odmazda nije prioritet Irana, izjavila su New York Timesu dvojica pripadnika iranske Revolucionarne garde.

Ponovna izgradnja Hezbolaha, imenovanje nasljednika Hassana Nasrallaha, postavljanje zapovjedne strukture i stvaranje sigurne komunikacijske mreže je na prvom mjestu, objasnili su.

Iran planira poslati višeg zapovjednika snaga Quds, ogranka Revolucionarne garde, u Bejrut preko Sirije kako bi pomogao pri oporavku skupine, rekli su izvori.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei bio je duboko potresen smrću Nasrallaha, kojeg je smatrao prijateljem, izjavila su četiri iranska dužnosnika, prenosi index.hr.

Oznake: Liban