Svijet 30.09.2024.

Sestra Kim Džong Una: Zaustavite ludilo Zelenskog ili slijedi nuklearna katastrofa

ČITANJE: 1 minuta

Moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una kritikovala je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jer je Sjevernu Koreju nazvao suučesnikom Rusije u ratu protiv Ukrajine. Istovremeno je optužila SAD za pružanje finansijske podrške “neonacističkom” režimu u Kijevu.

U izjavi koju je u nedjelju prenijela Centralna korejska novinska agencija (KCNA) Kim Jo Džong optužila je “zlu bandu Zelenskog” za “ubijanje nevinih ruskih građana”, prenosi Index.

“Ovo je bezobzirna, politički motivisana provokacija koja se nikada ne može opravdati”, rekla je, tvrdeći da je svijet umoran od Zelenskog. Takođe je označila SAD i Zapad “vrhunskim suučesnicima” Ukrajine jer su Kijev snabdjeli “najvećim količinama oružja i municije”.

Kim je optužila Vašington za namjerno eskaliranje napetosti “kako bi se produžio i proširio sukob, gurajući cijelu evropsku regiju u strahote nuklearnog rata”, nakon što su SAD prošle sedmice odobrile dodatnih osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini.

“SAD i Zapad ne bi trebalo ni da ignorišu ni potcijene oštra upozorenja Rusije”, rekla je, navodeći da će podrška Ukrajini biti “okidač” za “nuklearnu katastrofu”. “Katastrofa je neizbježna ako se ne zaustavi ludilo Zelenskog”, dodala je.

Izjava je uslijedila nekoliko dana nakon što je Zelenski na sastanku Savjetu bezbjednosti UN-a nazvao Sjevernu Koreju i Iran “de fakto suučesnicima” Rusije u ratu protiv svoje zemlje.