Svijet 01.10.2024.

BBC: Istorija govori da je Izraelcima lako ući u Liban, ali teško izaći

ČITANJE: 1 minuta

Libanci se bude uz informaciju da je Izrael pokrenuo kopneni upad na jug, nešto što se činilo gotovo neizbježnim u posljednjih nekoliko dana, navodi BBC u analizi situacije, prenosi Index.

Širi se strah da bi to mogao biti početak šire kampanje protiv Hezbolaha, a istorija pokazuje da je izraelskim snagama lako ući u Liban, ali teško izaći. Gotovo godinu dana, dok je Hezbolah izvodio gotovo svakodnevne prekogranične napade na Izrael, mnogi koji ne podržavaju tu isamističku grupu bojali su se da je zemlja uvučena u sukob u kojem nije htjela učestvovati.

Hezbolah se u Libanu često opisuje kao država u državi. To je teško naoružana milicija, za koju se kaže da je jača od libanske vojske, ali politički pokret zastupljen u parlamentu, te društveni pokret sa značajnom podrškom. Moćan je i vrlo uticajan.

Libanske vlasti imaju vrlo malo ili nimalo uticaja na postupke Hezbolaha, a mnogi u Libanu kažu da je grupa više zainteresovana za odbranu vlastitih interesa i interesa svog glavnog podržavaoca, Irana.

Grupa, koju Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD i drugi na Zapadu opisuju kao terorističku organizaciju, oslabljena je intenzivnim izraelskim zračnim napadima i ubojstvima glavnih zapovjednika, uključujući i njenog vođu Hasana Nasralaha. Ali, nisu poraženi. Ostaju prkosni te su se obećali oduprijeti se svakoj invaziji.

U Libanu je, kažu vlasti,  čak milion ljudi već raseljeno, a više od 1.000 ubijeno u posljednje dvije sedmice. Kako sukob eskalira, već iscrpljena zemlja je bačena u još dublju krizu.

Oznake: Izrael, Liban