Svijet 01.10.2024.

U Argentini posjekli šumu: Papige se spustile u grad, grizu kablove, izluđuju ljude

ČITANJE: 2 minute

Gradić Hilario Ascasubi blizu argentinske obale Atlantskog okeana ima problem s papigama.

Hiljade zeleno-žuto-crvenih ptica doselile su se zbog deforestacije u obližnjim brdima, objašnjavaju biolozi. Grizu električne kablove u gradu, što dovodi do nestanaka električne energije, te izluđuju stanovnike svojim neprestanim piskanjem i činjenicom da posvuda obavljaju nuždu, prenosi Index.

“Brda nestaju, zbog čega se one približavaju gradovima ne bi li pronašle hranu, sklonište i vodu”, rekla je biolog Daiana Lera objasnivši da je velik dio argentinskih šuma postupno izgubljen tokom godina.

U proteklih nekoliko godina papige su počele pristizati tražeći sklonište u gradu tokom jeseni i zime. Prema lokalnim stanovnicima, nekad ima 10 papiga na svakog od 5.000 ljudi u gradu. Tokom ljeta ptice migriraju na jug do stijena u Patagoniji radi sezone parenja.

“Svakodnevno nam stvaraju probleme”

Fotografije prikazuju stotine ptica na električnim vodovima ili kako u sumrak prekrivaju zgrade i crkvu, što jezivo podsjeća na scene iz Ptica, filma redatelja Alfreda Hitchcocka iz 1963.

“Grizu i oštećuju kablove, pa voda može dospjeti u žice kad kiši te se prekida prenos. Ove papige uzrokuju svakodnevne troškove i probleme za nas”, rekao je Ramon Alvarez, lokalni novinar za Radio Taxi Fm.

“Ne treba ni govoriti da kad nema električne energije, nema ni radija”, dodao je.

Ne mogu ih otjerati

Stanovnici su isprobali razne metode kako bi otjerali ptice, poput buke i laserskih svjetala, ali ništa nije uspjelo.

“Moramo početi obnavljati našu prirodnu okolinu”, rekla je Lera.

“Ali dok se to ne dogodi, moramo smisliti strategije koje će nam omogućiti da u našim gradovima živimo zajedno na najskladniji mogući način”, zaključila je.

Oznake: Argentina, Papige, Šuma