Vijesti 01.10.2024.

UKC RS: Primijenjena prva terapija za Fabrijevu bolest

ČITANJE: 1 minuta

U Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske danas je prvi put počela primjena terapije za Fabrijevu bolest, rečeno je danas na konferenciji za novinare u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Specijalista nefrolog u UKC-u Republike Srpske Goran Topić, koji je prvi dijagnostikovao ovu bolest kod dva pacijenta u BiH, rekao je da je riječ o rijetkom oboljenju koje se javlja u omjeru jedan prema 50.000 kada je riječ o ženama, a jedan prema 117.000 kada su u pitanju muškarci.

“Procijenjeno je da u BiH ima 70 do 80 ovakvih pacijenata. Terapija je doživotna i pacijent na nju dolazi svakih 15 dana”, naveo je Topić i istakao da UKC ima sve uslove da se to sprovodi.

Nefrolog iz Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Đurić rekao je da je veoma teško otkriti pacijenta koji boluje od Fabrijeve bolesti.

“Prosečno 10 godina prođe u ispitivanju pacijenta i 15 specijalista ga pregleda pre nego što se odredi dijagnoza. Samo otkrivanje bolesti i primena terapije omogućava pacijentu normalan životni vek. To je uspeh kako za njega kao pojedinca tako i za zdravstveni sistem”, ukazao je Đurić.

Generalni direktor UKC-a Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je ovaj centar osposobljen da veoma uspješno liječi sve pacijente, pa i one oboljele od rijetkih bolesti.

“Rijetka oboljenja su `prolazila` pored ljekara i onda su posljedice bile ponekad i fatalne. Takvi pacijenti su često imali i moždane udare koji su završavali smrću ili teškim tjelesnim oštećenjima i invaliditetom”, naveo je Đajić.

On je istakao da će od danas ova bolest moći da bude dijagnostikovana u UKC-u Srpske i uspješno liječena.