Vijesti 01.10.2024.

Izgradnju kružnih raskrsnica kod kampusa staviti u okvire zakona

ČITANJE: 2 minute

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i pravobranilac Republike Srpske Milomir Govedarica pozvali su danas nadležne institucije da reaguju i radove na izgradnji dvije kružne raskrsnice na ulazu u kampus ovog univerziteta stave u okvire zakona.

Govedarica je rekao da su radovi započeti bez potrebnih dozvola, da se odvijaju mimo regulacionog plana, kao i da su i urbanističko-tehnički uslovi izdati protivno važećem regulacionom planu.

“Pokrenuli smo potrebne postupke kako bi se ova situacija riješila, jer su započeti građevinski radovi, a nisu riješeni imovinsko-pravni poslovi, niti izdate građevinske dozvole, te je stvorena situacija da je od tri ulaza u kampus, samo jedan u funkciji”, rekao je Govedarica novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Gajaninom.

On je istakao da radove treba zaustaviti, te ispitati da li su i započeti iako je izdato rješenje o zabrani gradnje.

Gajanin je naveo da Univerzitet insistira da se poštuju svi propisi i akti, te pozvao nadležne da provjere da li su radovi na izgradnji dvije raskrsnice u skladu sa propisima.

“Uvidom u dokumente, izvedbeni plan za raskrsnicu koja se gradi na glavnoj kapiji kampusa nije usklađen sa odgovarajućim aktima višeg reda, te je centar kružne raskrsnice pomjeren za 20 metara prema Tržnom centru `Delta`, čime je ugrožena bezbjednost učesnika u saobraćaju na ovoj raskrsnici”, pojasnio je Gajanin.

On je napomenuo i da je trenutno onemogućen normalan rad Univerziteta i svih fakulteta, pozvao nadležne institucije da reaguju, te da radovi koji nisu u skladu sa propisima budu zaustavljeni.

Kada je riječ o izgradnji kružne raskrsnice na ulazu u kampus sa bočne strane, Gajanin je napomenuo da su građevinske mašine ušle u posjed Univerziteta još u junu, bez ikakvog zahtjeva grada za odobrenje toga.

“S obzirom na to da je Grad izvođaču naložio da krene sa radovima na izgradnji kružne raskrsnice bez građevinske dozvole i riješenih imovinsko-pravnih odnosa, radovi su na tom dijelu stali i pitanje je kada će biti nastavljeni, a mi dalje imamo problem jer taj ulaz ne mogu koristiti ni pješaci, ni vozila”, rekao je Gajanin.