Svijet 01.10.2024.

Iran lansirao rakete na Izrael, eksplozije iznad Tel Aviva i Jerusalima

ČITANJE: 2 minute

Izraelska vojska se oglasila saopštenjem:

“Rakete su ispaljene iz Irana prema Državi Izrael. Nalaže vam se da budete pripravni i točno slijedite upute Zapovjedništva Domovinskog fronta. U posljednjih nekoliko minuta Zapovjedništvo Domovinskog fronta podijelilo je upute za spašavanje života u raznim područjima diljem zemlje.

Javnost se moli da se pridržava smjernica Zapovjedništva Domovinskog fronta. Nakon što čujete sirenu morate ući u zaštićeni prostor i ostati tamo do daljnjeg. Vojska čini i činit će sve što je potrebno da zaštiti civile Države Izrael.”

Sirene se nastavljaju oglašavati diljem Izraela usred iranskog raketnog napada. Neki mediji u Izraelu sugeriraju da je u napadu ispaljeno više od 100 projektila. Snimke pokazuju presretanja i padanje šrapnela iznad Izraela.

Čuju se eksplozije iznad Tel Aviva i sirene koje zavijaju gradom. Tel Aviv je najveća urbana i gospodarska metropola Izraela. I u Jeruzalemu se također čuju eksplozije, kazali su svjedoci za Reuters.

Iranska državna novinska agencija IRNA tek je sada potvrdila da je teheranska vojska počela lansirati balističke projektile prema Izraelu.

Svjedoci su rekli Reutersu da su vidjeli desetke projektila kako lete iznad središnjeg Jordana prema Izraelu.

Napad Irana se nastavlja, stoji u najnovijem priopćenju izraelske vojske. Ponavlja se prethodna poruka stanovnicima da “ostanu u zaštićenom prostoru do daljnjega”.

“Eksplozije koje čujete su od presretanja ili palih projektila”, rečeno je. Izraelska vojska javlja kako trenutno “identificira i presreće projektile”.

Iranska revolucionarna garda poručila je kako je napad na Izrael odmazda za smrt vođa Hamasa i Hezbolaha.

Podsjetimo, čelnik Hamasa Ismail Hanija ubijen je u Teheranu u srpnju, dok je vođa Hezbolaha Hassan Nasrallah ubijen prošlog tjedna u Bejrutu. Iz iranske Garde su dodali kako su meta današnjeg napada bile važne baze te da će kasnije objaviti detalje.

Izraelski vojni radio tvrdi kako je gotovo 200 projektila ispaljeno iz Irana na Izrael. U ovom trenutku nije jasno koliko ih je dosegnulo neke mete, prenosi index.hr.

Oznake: Izrael