Svijet 01.10.2024.

Vojni analitičari: Moguće je da je ovo iranski maksimum, a da će izraelska reakcija biti jača

ČITANJE: 4 minute

Ubrzo nakon masivnog udara Irana s oko 200 raketa na Izrael, u znak odmazde za izraelske udare na Libanon i “ograničenu” i “fokusiranu” kopnenu akciju u toj zemlji te ubojstva vođa iranskih posredničkih skupina u regiji, brojni analitičari već iznose procjene i zaključke o vojnoj i političkoj snazi, utjecaju i posljedicama iranskog udara u utorak navečer.

Obrambeni i sigurnosni analitičar Sky Newsa Michael Clarke, komentirao je iranski masivni raketni napad na Izrael rekavši da su Iranci vjerojatno pokušali “nadjačati” izraelski, kako je rekao, prilično dobar obrambeni sustav, uključujući i Željeznu kupolu (Iron Dome), “barem na nekim mjestima”.

Izraelska vojska priopćila je da je gotovo 200 projektila, prema nekim procjenama 180, ispaljeno na Izrael iz Irana. Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da je bilo malo ozlijeđenih, a glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari kasnije navečer je rekao je da će izraelske zračne snage već noćas, odnosno u utorak navečer ili u noći na srijedu, “snažno napasti na Bliskom istoku”, ali nije precizirao o kojoj lokaciji se radi.

“Izraelski i američki protuzračni obrambeni sustavi učinkovito su djelovali” na baražnu paljbu iranskih projektila, naveo je on, kako prenosi BBC. “Iran je večeras izveo ozbiljan čin i gura Bliski istok u eskalaciju”, dodaje.

‘Možda je ovo najbolje što mogu‘

Clarke navodi da televizijske snimke pokazuju “prilično žestoku, neku vrstu raketne, proturaketne bitke” iznad Jeruzalema i drugih gradova.

Analitičar je ocijenio da IDF nastoji ostaviti dojam da je ovo bio jednokratni udar i to je zasad to. Zračni prostor Izraela bio je zatvoren nakon napada, ali je ubrzo ponovno otvoren, a iako je Izrael ponovno otvorio svoj zračni prostor, kako je naveo, to bi se moglo promijeniti ako Iranci ponovno pokrenu nešto, dodao je. “Da sam ja taj koji donosi odluke u Iranu, ne bih ispalio samo jednu baražnu paljbu. Međutim, vidjet ćemo što će učiniti. Moguće je da je ovo najbolje što mogu učiniti u ovom trenutku”, ocijenio je.

Clarke podsjeća da je, kada je Iran zadnji put napao Izrael 13. travnja, ispaljeno više od 300 projektila, ali s različitih lokacija, uključujući Libanon i južni Irak. Većina njih je oborena. Taj je napad bio osveta za udar Izraela na iransko veleposlanstvo u Damasku, prijestolnici Sirije – u kojem su poginula dvojica generala i petorica časnika Iranske revolucionarne garde (IRGC) – a ovaj put je Iran bio svjestan da “mora učiniti nešto drugačije i učinkovitije”.

No, u ovom posljednjem udaru, ističe Clarke, izgleda da su svi projektili došla iz Irana. “Možda je ovo najbolje što mogu učiniti. Ako je ovo najbolje što mogu učiniti, onda će sutra Izrael ovo smatrati još jednom pobjedom, još jednim poniženjem za Teheran”, zaključio je Clarke.

‘Izrael bi mogao reagovati drugačije nego u aprilu‘

S druge strane, BBC-jev Frank Gardner očekuje da će Izrael sada biti u iskušenju da uzvrati Iranu daleko većom snagom nego što je to učinio u travnju. Tada je, kako se podsjeća, došlo do usklađenih međunarodnih diplomatskih napora da se Izrael obuzda od prenagle reakcije.

Na kraju je Izrael izveo manji, simboličan raketni napad na cilj u blizini iranskih nuklearnih postrojenja. Prouzročio je malu štetu, ali je pokazao Iranu da Tel Aviv ima sposobnost dosega takvih postrojenja.

Ovaj put, navodi Gardner, može biti drugačije. Izrael svoje nedavne akcije u regiji vidi i kao sredstvo odvraćanja svojih neprijatelja i kao eliminaciju prijetnji s kojima je suočen. Baš kao što je Iran smatrao da mora odgovoriti na atentate na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu u srpnju i vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha prošlog tjedna, Izrael vjerojatno neće prekriženih ruku prihvatiti ovaj izravni napad Irana.

Njegovi ciljevi mogli bi biti u rasponu od iranskih nuklearnih postrojenja, preko baza IRGC-a do lansirnih mjesta i skladišta otkud je pokrenut raketni napad u utorak, procjenjuje Gardner.

Iran: ‘Izrael ne može uzvratiti, ali ako bude…‘

Teheran, pak, pokušava prikazati svoj raketni napad kao velik uspjeh i primjeren odgovor na izraelske akcije. Iranci tvrde da je oko 80 posto, a po IRGC-u možda i 90 posto projektila pogodilo svoje mete, iako snimke prikazuju da je velik dio projektila uspješno presretnut od strane izraelske moćne protuzračne obrane, uključujući i Željeznu kupolu (Iron Dome), a za sada se izvještava o jednom poginulom Palestincu na Zapadnoj obali i dvije lakše ozljede od gelera u Tel Avivu.

Ebrahim Azizi, čelnik odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku iranskog parlamenta, rekao je na iranskoj državnoj televiziji da je ovo bio prvi val napada Iranske revolucionarne garde. On kaže da su izraelska vojna središta i objekti bili mete, ali su napadi mogli dovesti do toga da budu pogođeni i civili “zbog mogućih pogrešnih procjena”, prenosi jutarnji.hr.

Azizi je upozorio da će, ako Izrael ponovno povuče pogrešne poteze, doći do drugog udara koji će, kako je rekao, biti još razorniji. No, dodao je da, prema iranskim procjenama, Izrael “ne može uzvratiti” na iranski napad u petak navečer, kako je negove riječi prenio BBC.

Oznake: Iran