Vijesti 02.10.2024.

Trebaju li građani plaćati parking i da li će dobiti kaznu u slučaju neplaćanja?

ČITANJE: 3 minute

Ustavni sud Republike Srpske ocijenio je neustavnom odluku o izmjeni parking zona i poskupljenju parkinga. Ali ono što je prošlo ispod radara je i to da je Ustavni sud utvrdio da je sva priča oko parkinga u Banjaluci od 2018. godine bila nelegalna. Drugim riječima, građani u narednom periodu ne trebaju plaćati parking. A ukoliko za to dobiju prekršajni nalog, mogu ga oboriti na sudu.

Naime, kako su nam pravnici objasnili, Grad nije imao pravo da naplaćuje parking, nego je to umjesto njega morala da radi ili gradsko komunalno preduzeće (npr. Parking Banjaluka, slično kao u Beogradu) ili da grad angažuje privatnu firmu za to. Takođe, i parkinzi koji su u vlasništvu privatnih lica (Stara autobuska, Tržnica…) takođe djeluju nezakonito. Kako kažu pravnici, i gradska i republička inspekcija bi morale tim privatnim licima ukloniti rampe i građanima omogućiti parking.

Odbornik PDP-a Milko Grmuša, koji je i podnio apelaciju Ustavnom sudu, kaže da građani ne trebaju više plaćati parking i da Grad ne smije izdavati prekršajne naloge. Ukoliko dobijete kaznu, treba da stavite da ne prihvatate odgovornost i da tražite sudsko izjašnjenje.

“Ne postoji bilo kakva obaveza plaćanja parkinga na javnim parkiralištima. Ni po pravilniku aktuelnog, niti po pravilniku prethodnog gradonačelnika. Kao što ne postoji niti prekršajna kazna zbog neplaćanja parkinga. Drugim riječima, parking na javnim parkiralištima u Banjoj Luci u ovom trenutku je potpuno besplatan”, kaže Grmuša za Banjaluka.net.

On kaže da je Ustavni sud Republike Srpske u svojoj odluci naveo da “Skupština Grada Banja Luka nije uredila pitanja koja se tiču obavljanja komunalne djelatnosti upravljanja javnim površinama za parkiranje vozila – javna parkirališta, u rokovima i na način kako je to predviđeno važećim zakonskim rješenjima u ovoj oblasti“

“Sve što se tiče parkinga na javnim parkiralištima u Banjoj Luci od polovine 2018. godine jeste neustavno i nezakonito. Za to su odgovorni Skupština Grada koja nije donijela potrebne odluke i dva gradonačelnika koji skupštini nisu predložili valjane odluke”, ističe Grmuša.

On kaže da je indikativno što su se svi ućutali oko ovoga.

“Jer je jasno da su od 2018. godine radili nezakonito”, kaže on.

Objašnjava i da su nadležni našli način da sve zloupotrebljavaju, tako što su prilikom registracije vozila zahtijevali da se plati kazna. Sada, to više neće biti moguće, kaže Grmuša.

“Građani ukoliko dobiju kaznu, trebaju staviti da ne prihvataju odgovornost i da traže sudsko izjašnjavanje. Dok se ne završi postupak, ne postoji prekršajna odgovornost i niko neće moći da vam naplati kaznu”, ističe.

Grmuša smatra da je ovo pitanje jedno od ključnih i da ni građani, ali ni mediji ne smiju posustati u istrajavanju da se parking stavi u okvire zakona.

“Budžetom Grada je predviđeno osam miliona KM od naplate parkinga. To je ogroman novac bez kojeg grad ostaje i zbog toga što hitnije treba sve staviti u zakonske okvire. Ali, stanje ovakvo ne smije ostati. Sve je nezakonito i ne mogu se pojedinci i grad nezakonitim radnjama bogatiti na štetu građana”, zaključuje Grmuša.

(Aleksandar Stojanović)