Vijesti 02.10.2024.

Lani identifikovano 37 žrtava trgovine ljudima, u porastu broj maloljetnih

ČITANJE: 2 minute

U BiH je prošle godine potencijalno identifikovano 37 žrtava trgovine ljudima, što je manje nego prije četiri godine kada ih je bilo 70, izjavila je danas u Sarajevu šef Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara Stanislava Tanić.

Tanićeva je ukazala na to da se broj maloljetnih žrtava od 2020. godine konstantno povećava, što smatra poražavajućim, te navela podatke da ih je prošle godine bilo 75 do 80 odsto, a 2020. ih je bilo 50 odsto.

“Internet je za osobe sa zlim namjerama, kakvi su trgovci ljudima, odličan prostor kako bi došli do osoba koje su u određenom stanju potreba i koje su ranjivije kada je u pitanju trgovina ljudima. Oni ovo koriste i kao način da ih vrbuju i zadobiju njihovo povjerenje”, istakla je Tanićeva na regionalnoj konferenciji “Uticaj tehnologije na trgovinu ljudima: Promjena pristupa za efikasniji odgovor”.

Prema njenim riječima, agencije koje se bave sprovođenjem zakona u BiH i nevladine organizacije neprestano su u velikom izazovu na koji način odgovoriti ovom problemu i stati mu ukraj.

“Najveća ključ je u prevenciji, u podizanju svijesti široj javnosti o ovom problemu, jer je internet nešto što nam donosi brojne benefite, ali sa njega vreba velika opasnost, pogotovo za djecu i druge iz ranjivih kategorija”, poručila je Tanićeva.

Ona je podsjetila da je imenovana radna grupa koja je radila na izradu strategije u kojoj je prepoznata i trgovina ljudima, te da se očekuje njeno usvajanje u Savjetu ministara.

Šef Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu Bojana Urumova rekla je da su trgovini ljudima posebno izložene djevojčice, gdje se u svim fazama vrbovanja koriste razne društvene mreže, mobilne aplikacije, platforme.

Ona je istakla da se čitav svijet zajedno mora boriti protiv ove vrste kriminala, ističući da je neophodna međunarodna saradnja, ali su dragocjena i iskustva civilnog društva.

Načelnik Odjeljenja za borbu protiv sajber kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova Federacije BiH /MUP FBiH/ Saša Petrović rekao je da se povećanjem broja korisnika interneta povećava i broj izvršenja krivičnih djela preko interneta, kako lokalno, tako i međunarodno.

“Svaki dan nove aplikacije, a za klasičnu trgovinu ljudima većinom se koristi informaciono-komunikaciona tehnologija za komunikaciju”, rekao je Petrović.

On je naveo da, prema njegovim saznanjima, u BiH postoji samo jedna presuda kada je riječ o trgovini ljudima, kao i da odjeljenja za borbu protiv kompjuterskog kriminala nemaju dovoljno kapaciteta.

Regionalna konferencija utemeljena je na nalazima Studije Savjeta Evrope o trgovini ljudima posredstvom interneta i tehnologije, a njen cilj je razvijanje daljih aktivnosti za rješavanje uticaja tehnologije na trgovinu ljudima u regionu, te podrška institucijama u BiH, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji u unapređenju mjera za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima.