Politika 03.10.2024.

Rasulo u Ministarstvu odbrane BiH: Helez nagradio krivca za skandal u Beču

ČITANJE: 3 minute

Ministar odbrane BiH Zukan Helez je nakon diplomatskog skandala koji se dogodio u Beču, a koji je izazvao kadet bošnjačke nacionalnosti Benjamin Fukelja, uputio pismo izvinjenja ministarki odbrane Austrije Klaudiji Taner, ali je sa druge strane prema nezvaničnim saznanjima “Glasa” nagradio krivca za ovaj incident.

Kadet Fukelja je u Beču odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena, pravdajući taj potez svojim religijskim uvjerenjima što su osudili mnogi zvaničnici u BiH i Austriji.

Kako “Glas” saznaje od izvora bliskih ministru Helezu on je uputio službeno pismo izvinjenja Tanerovoj u kome je naveo da izražava duboko žaljenje zbog nedoličnog ponašanja kadeta Fukelje.

– Potpuno smo svjesni da su njegovi postupci bili u suprotnosti s očekivanim standardima discipline i profesionalizma. Uvjeravam Vas da su stavovi i maniri koje je zastupao kadet Fukelja lične prirode i ni na koji način ne predstavljaju vrijednosti i standarde koji se primjenjuju u Oružanim snagama BiH. Stoga, sprovešće se disciplinski postupci u skladu s relevantnim zakonodavstvom – navedeno je u pismu koje je Helez uputio Tanerovoj.

Iako je poslao pismo, sa druge strane Helez je, kako nezvanično saznajemo, u strogoj tajnosti potpisao ugovor sa kadetom Fukeljom u utorak te je on zvanično od prvog oktobra oficir u Oružanim snagama BiH u početnom činu potporučnika.

Na pitanja koja smo proslijedili juče na i-mejl adresu Ministarstva odbrane BiH da li je Helez u utorak potpisao ugovor sa Fukeljom do zaključka ovog broja “Glasa” nismo dobili odgovor.

Međutim, od sagovornika iz resora odbrane saznajemo da je gore od  incidenta iz Austrije moglo biti samo potpisivanje ugovora sa krivcem koji je izazvao taj skandal.

– Fukelja nije do sada bio pripadnik Oružanih snaga. Princip je takav da Ministarstvo odbrane potpisuje ugovor o školovanju sa odabranim kandidatima i oni tada imaju status kadeta. Tek kada završe školovanje onda se sa njima potpisuje ugovor o prijemu u profesionalnu vojnu službu te tada postaje pripadnik Oružanih snaga. Ugovor se potpisuje sa Ministarstvom odbrane jer je on poslodavac – navodi izvor “Glasa” iz resora odbrane.

Isti sagovornik dodaje da gore od onoga što se dogodilo u Austriji samo može biti potpisivanje ugovora sa Fukeljom o angažovanju u profesionalnu vojnu službu.

– To je još veća bruka. Ovdje se ne želi vidjeti dimenzija skandala. U Oružanim snagama  ima više od deset odsto žena. On se na primjer može naći u jedinici gdje će mu žena biti komandir ili sa druge strane da među vojnicima koji su njemu potčinjeni bude i određeni broj žena vojnika. Kako će se on ponašati u takvim situacijama? – navodi isti izvor.

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Austriji, tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage, Fukelja je odbio da se rukuje sa Tanerovom jer je žena. Taj incident dogodio se za vrijeme tradicionalne ceremonije koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije. On je nakon toga isključen sa ostatka ceremonije, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten.

Ni muftija nije pomogao

Sagovornik “Glasa” iz resora odbrane navodi da je čak i vojni muftija u Vojsci Austrije pokušao ubijediti Benjamina Fukelju da se rukuje sa prvom ženom ministarstva odbrane Austrije te da je to u skladu sa islamom. Međutim, ni to nije promijenilo njegova ubjeđenja da to nije ispravno.

Oznake: Zukan Helez