Izbori 2024 03.10.2024.

SPS predstavio Kulturnu politiku Grada Banja Luka: Naša Banjaluka zaslužuje gradske kulturne institucije

ČITANJE: 1 minuta

Na današnjoj pres konferenciji Socijalističke partije Srpske (SPS) u Banjaluci, Danka Ignjatović, član SPS-a, predstavila je program kulturne politike Grada Banja Luka.

Program podrazumijeva osnivanje gradskih kulturnih institucija kao što su muzej, pozorište i galerija, uz predlaganje specifičnih lokacija za razvoj kulturnih prostora poput ateljea, scene na otvorenom, fabrike urbane kulture, te mjesnih zajednica.

Ignjatović je istakla važnost stvaranja sadržaja za sve starosne grupe – djecu, odrasle i penzionere – kako u urbanim, tako i ruralnim sredinama.

Program podrazumijeva dostupnost kulturnih aktivnosti u institucijama, ali i na javnim površinama, čime bi se kultura približila svim građanima. Posebna pažnja posvećena je spomenicima, za koje SPS smatra da moraju biti podignuti u skladu sa zakonskim procedurama, a rješenja birana od strane stručnih komisija.

Ignjatović je naglasila da autori spomenika trebaju biti eminentni vajari po pozivu, čime bi se osigurao visok kvalitet ovih kulturnih simbola. Banja Luka zaslužuje kulturni prostor posvećen njenoj istoriji, razvoju, životu, ali i prostor za sve mlade umjetnike koji se bave aternativnom umjetnošću. Strateški pristup razvoju kulture i dostupnost svakom građaninu donijeće dugoročno razvoj našeg grada u svakom pogledu.