Vijesti 03.10.2024.

Sin savjetnika direktora Policije RS ipak na slobodi, oglasio se i sud

ČITANJE: 5 minuta

Marko Simić (30) iz Banjaluke, sin Dragana Simića, savjetnika direktora Policije RS, koji je uhapšen u akciji “Nišan 3”, te osumnjičen da je u prtljažnjiku automobila držao oko 5,5 kg marihuane, pušten je na slobodu.

Osumnjičenom tridesetogodišnjaku je, kako je saznaju “Nezavisne novine”, danas dodijeljen advokat po službenoj dužnosti, ali su branioci po službenoj dužnosti u štrajku, pa njega danas nije niko zastupao na ročištu u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Pošto pritvorska ročišta ne mogu biti održana bez advokata, on se, po automatizmu, našao na slobodi, tri dana nakon što je pao u akciji koja je izvedena u ponedjeljak.

Istog dana, kako je uz navođenje njegovih inicijala saopšteno iz banjalučke policije, pretreseni su BMW i stan u Banjaluci koje on koristi, te je pronađeno i oduzeto oko 5,5 kilograma materije koja asocira na marihuanu, kao i digitalna vaga za precizno mjerenje, mobilni telefoni, te oko 4.200 evra, kao i drugi predmeti.

Simić je dan nakon hapšenja, odnosno u utorak popodne, predat Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. Tu ga je ispitao tužilac.

“Tužilac je 2. oktobra predložio određivanje pritvora Marku Simiću. O prijedlogu za određivanje pritvora odlučiće sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Banjaluci”, rečeno je iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci.

Sudija je odlučivao danas. Na ročište je došao tužilac, ali ne i advokat, jer je u štrajku. Sud nije imao izbora, ročište nije moglo biti održano, tako da se Simić, po sili zakona, našao na slobodi.

Zanimljivo je da Osnovni sud u Banjaluci nije dozvolio novinarima da prisustvuju ovom ročištu. Novinari tri redakcije, uključujući i “Nezavisne novine”, ostali su ispred vrata. Na naš zahtjev da ročištu prisustvujemo nije ni odgovoreno, već nam je samo sudski policajac rekao da nam prisustvo nije dozvoljeno.

“Sud nije imao procesne pretpostavke”

Nakon što je Marko Simić (30), sin savjetnika direktora policije RS, osumnjičen za neovlaštenu proizvodnju i promet droga pušten na slobodu, oglasio se Osnovni sud u Banjaluci u cilju pojašnjenja cjelokupnog postupka.

Saopštenje suda prenosimo u cjelosti.

– Dana 03.10.2024. godine sudija za prethodni postupak ovog suda postupajući po prijedlogu za određivanje pritvora Okružnog tužilaštva u Banjaluci, zakazao je ročište za izjašnjenje osumnjičenog o prijedlogu za određivanje pritvora. OJT Banjaluka podnio je Prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenog M. S, zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga iz člana 207. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Na ročište nije pristupio branilac postavljen po službenoj dužnosti, koji je obavijestio sud da ne može prihvatiti obavezu pružanja odbrane branioca postavljenog po službenoj dužnosti zbog Odluke o organizovanju protesta sa obustavom rada advokata donesene od strane Skupštine Advokatske komore Republike Srpske na sjednici održanoj dana 24.04.2024. godine – saopštio je Osnovni sud Banjaluka.

Kako je Zakonom propisana obavezna odbrana osumnjičenom prilikom izjašnjenja o prijedlogu za određivanje pritvora, tako sud nije imao procesne pretpostavke da o istom odlučuje. Nakon te konstatacije suda, postupajući tužilac je predložio da se izreknu mjere zabrane propisane članom 184. ZKP RS.

– Sud je razmatrajući prijedlog za izricanje mjera zabrane, našao da je prijedlog osnovan, te izrekao mjere zabrane NAPUŠTANJA BORAVIŠTA i to Grada Banjaluke uz privremeno oduzimanje putnih isprava (pasoša) i zabranu izdavanja novih putnih isprava, te zabrane korištenja putnih isprava i lične karte za prelazak državne granice, te se uspostavlja obaveza za osumnjičenog M. S. svaka tri dana javlja Policijskoj stanici Banjaluka – Centar. Izrečene mjere zabrane se primjenjuju od dana donošenja ovog rješenja, mogu trajati dok za to postoji potreba, a najduže do pravnosnažnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne, u slučaju izricanja kazne zatvora. Osumnjičeni je upozoren da se protiv njega može odrediti pritvor, ako prekrši obaveze iz izrečenih mjera. Izrečene mjere zabrane izvršiće ovlašćeni policijski organ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policijska uprava Banjaluka, i Glavni centar za obradu podataka (CIPS), od kojih sud može zatražiti izvještaj o izvršenju mjera i naložiti provjeru izvršenja mjera – saopštio je Osnovni sud Banjaluka.

Dodaje se da ukoliko osumnjičeni ne bude ispunjavao obaveze navedenih zabrana, organ koji izvršava mjere zabrane će o tome obavijestiti sud, a sud mu može izreći dodatne mjere zabrane ili odrediti pritvor, shodno odredbi člana 186. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

– Skrećemo pažnju da u ovoj fazi krivičnog postupka tužilačkom istragom rukovodi isključivo tužilac, pa je on jedini ovlašten da odluči koje se informacije mogu predočiti javnosti, a da to neće naškoditi istrazi. Zbog toga sudija za prethodni postupak neće davati informacije o radnjama koje je preduzeo u toku istrage po zahtjevu tužioca. Prema odredbi člana 256. stav 3. Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (,,Službeni glasnik Republike Srpske” broj: 53/12-u daljem tekstu: ZKP), u sudnici je zabranjeno filmsko i televizijsko snimanje ali da isto predsjednik suda može izuzetno dozvoliti na glavnom pretresu. Ako je snimanje dozvoljeno sudija odnosno predsjednik vijeća može na glavnom pretresu, iz opravdanih razloga, odlučiti da se pojedini dijelovi glavnog pretresa ne snimaju. Međutim, postupajući sudija je u konkretnom predmetu isključio javnost zbog zaštite integriteta istrage i daljeg vođenja krivičnog postupka – zaključuje se u saopštenju suda.