Politika 20.12.2016.

Predstavnici Savjeta omladinskih organizacija Banjaluke vode mlade, a napunili 30 godina

ČITANJE: 2 minute

Odbornici grada Banjaluke na posljednjem zasjedanju pokrenuli su pitanje rada Savjeta omladinskih organizacija Banjaluke. Razloga je mnogo, a kao ključni navode zloupotrebu novca koji dobijaju za troškove rada.

Ni Odjeljenje za društvene djelatnosti, a ni pojedini odbornici nisu zadovoljni radom Savjeta, koji je prozvan da radi nezakonito, neefekasno i da ga vode “vječiti omladinci” koji su prešli tridesetu.

Odbornici traže od Savjeta da u roku od 60 dana usaglasi statut i da na transparentan način održi Skupštinu i izabere novo rukovodstvo u skladu sa Zakonom o omladinskom organizovanju, jer u suprotnom neće moći da konkuriše za sredstva iz budžeta grada.

Zaključak je usvojen na inicijativu odbornika DNS Stojana Vukajlovića.

On kaže da se ovo pitanje više ne može odlagati.

– Nama su potrebne organizacije koje će aktivirati mlade, držati ih na okupu, koje neće dozvoliti da oni odlaze iz Banjaluke. Tu bi, naravno, trebalo da se aktivira i Ministarstvo porodice, omladine i sporta. Ne možemo dozvoliti da omladinskim organizacijama rukovode oni koji se bave ličnim interesima. Neću mirovati dok se ovaj problem ne reši. Oni sada imaju rok i videćemo šta će biti – kaže, za “Novosti”, Vukajlović.

Savjetu je za 2016. godinu odobren budžet od 3.000 KM, a do sada im je isplaćeno 1.700. Dužni su da gradu plaćaju PDV za prostoriju koja im je bila ustupljena 50 KM mjesečno, ili na godišnjem nivou 600 maraka.

– Taj novac nije dovoljan ni za troškove kancelarijskog materijala za nekoliko mjeseci, a kamoli za funkcionisanje lokalnog omladinskog saveta onako kako se to od njega očekuje. Savjet je popustio pod pritiskom radnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, pa je iz svog statuta izbacio dio o pridruženom članstvu.

Naime, službenici Odjeljenja institiraju na tome da SOOBL u svoje članstvo primi organizacije poput OKC, “Perpetuuma” i sličnih, koje su organizacije za mlade, što nije izvodljivo, jer je to direktno kršenje odredaba Zakona o omladinskom organizovanju Republike Srpske.

Takođe, od članova Savjeta se traži da borave po 12 časova u kancelariji i na neki način rukovode programskim dijelom Doma omladine, koji i ne postoji i za koji nisu ostvareni nikakvi uslovi – rekla je predsjednica Omladinskog savjeta Republike Srpske Danijela Topić.

Po mnogima, širom RS postoji problem jer se u upravljačkim organima omladinskih ili studentskih organizacija već deceniju nalaze isti ljudi. Nekima od njih je taj “omladinski aktivizam” i jedini posao i izvor zarade. Nekada, kada su takva udruženja dobijala značajnije donacije međunarodnih udruženja, to je bilo poželjno zanimanje. Sada su te donacije “presušile”, pa su oni angažman našli u organizacijama koje se finansiraju iz budžeta.

(novosti.rs)