Politika 26.12.2016.

Pitanje Toplane ponovo potegnuto na aktuelnom času

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao na aktuelnom času skupštinskog zasijedanja, koje je u toku, da se Grad svake sedmice bori da nabavi mazut za Toplanu da bi građani imali uredno grijanje.

Na pitanje odbornika SDS-a Ljube Ninkovića da li je Toplana davala nove garancije na dug Toplane Radojičić je odgovorio da nije bilo novih garanacija te da je opterećenje po toj osnovi već ogromno.

– Mazut je stalno na rezervi. Toplana već ima 85 miliona KM dugova prema raznim subjektima. Ponavljam da sam zaista zbarinut za grijanje u Banjaluci, a pregovori koje vodimo su svi vezani za narednu sezonu. Ova sezona je problem. Toplana nema niti jedne marke za nabavku mazuta. Svake sedmice vodimo borbu kako da nabavimo mazut – kazao je gradonačelnik Radojičić.

Na aktuelnom času najviše govora je bilo o infrastrukturnim problema, zahtijevima mjesnih zajednica, ali i saradnji sa gradovima regiona i sastancima koje je gradonačelnik imao sa predstavnicima Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Predstavnike opozicije je interesovalo u kom pravcu tačno je planirana saradnja sa pomenutim gradovima. Gradonačelnik je pojasnio da Banjaluka ima cilj da se pozicionira kao regionalni centar i da su iskustva velikih gradova itekako korisna, posebno kada se govori o pitanjima komunalnog holdinga, javne rasvjeta, prevoza, javno-privatnog partnerstva, izdavanja građevinskih dozvola i slično.

Prevoz

Na pitanja o problemima prevoza, tačnije linija koje bi trebalo produžiti, Sandić je naglasio da po prvi put Grad ima među budžetskim stavkama subvencije za prevoz.

Odobornik SNSD-a Dragomir Batar je pominjao liniju od Bronzanog Majdana do Stratinske dugu 7 kilometara i izrazio nadu da grad može, ukoliko linija nije ekonomski isplativa, bar sufinasirati tu razliku u cijeni.