Politika 28.12.2016.

Talić o refinansiranju gradskog duga: Sredstva usmjeriti na privredu

ČITANJE: 2 minute

Odluka o kreditnom zaduženju Grada za refinansiranje postojećih kreditnih zaduženja je usvojena sa 27 glasova “za” i jednim uzdržanim. I pored podrške, iz opozicije ističe da trošenje ovog novca mora biti strogo kontrolisano.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić pozdravio je sinoć odluku Skupštine grada o refinansiranju gradskog duga u iznosu od 75 miliona KM, ističući da će ovaj potez Grad dovesti u znatno povoljniji finansijski položaj.

Riječ je o kreditnom zaduženju koje je namijenjeno isključivo za refinansiranje neisplaćenog dugoročnog duga, čime bi se, prema procjenama gradske administracije, otvorio prostor za izdvajanje 5 do 10 miliona KM za infrastrukturne i druge projekte od najveće važnosti za grad.

Nakon što je Skupština večeras usvojila Radojičićev prijedlog o refinansiranju gradskog duga, gradonačelnik je naglasio da će, na temenju ovog akta, uskoro biti raspisan javni poziv za refinansiranje gradskog duga, koji podrazumjeva zamjenu trenutnih kredita sa onim sa znatno manjom kamatom.

Na pozivu, koji će biti otvoren 45 dana, mogu ravnopravno učestvovati domaće i inostrane finansijske institucije.

Prema novoj odluci, Grad će na međunarodnom bankarskom tržištu, umjesto dosadašnjih, podići znatno povoljnije kredite. Ova strategija bi, kako je planirano, već u idućoj godini trebala dovesti do toga da Grad, umjesto planiranih 19,7 miliona KM, za otplatu rata kredita izdvoji 11,9 miliona KM, kaže se u saopštenju.

Poslije podizanja ovog kredita, procenat zaduženosti Grada bi, naime, sa sadašnjih 18,50 odsto trebao biti smanjen na 11,25 odsto.

Iz opozicije su upozorili da je važno da se pazi na koji način bi ta sredstva bila uložena.

– Važno je da ova sredstva budu namijenjena isključivo razvojnoj komponenti, za razvoj privrede – rekao je odbornik opozicionog PDP-a Zoran Talić.

Upravo o tim projektima je govorio i gradonačelnik, koji je isticao da ukoliko se refinansiranjem dugova otvori prostor za rebalans biće moguće ozbiljno krenuti u realizaciju politika i programa koje uprava ima u planu.

(banjaluka.net)