Politika 25.01.2017.

Sufinansiranje omladinskih aktivnosti u Banjaluci: Planirano 75.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Za sufinansiranje omladinskih aktivnosti grada za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 75.000 KM.

Ovaj put neće biti direktnih finansiranja omladinskih organizacija i omladinskih politika.Kako je rekao načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, sport i omladinu Dragan Banjac za finansiranje omladinskih aktivnosti vezanih za realizaciju Omladinske politike grada za 2017. planirana su sredstva u iznosu od 73.000 KM.

– Ove godine imaćemo nešto drugačiju praksu. Više neće biti direktnih finansiranja. Tu mislimo na sredstva koja su prije doznačavana, recimo, za „Zdravo da ste“ ili Ferijalni savez RS. Sve će sada ići putem javnog poziva i utvrđenom procedurom, da izaberemo najbolje. Vjerujem da će biti otpora zbog ove odluke, ali svi oni mogu da se prijave i komisija će odabrati najbolje projekte – kazao je Banjac.

Za djelovanje Savjeta omladinskih organizacija Banjaluka (SOOBL) biće izdvojeno 2000 KM.

U skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi grad je dužan da obezbijedi sredstva za funkcionisanje omladinskog savjeta. Pomenuta sredstva će biti realizovana samo ako SOOBL postupi po Zaključku Skupštine grada (koji je usvojen 15.12.2016.). Naime, Savjet već godinama radi sa rukovodstvom koje je starije od 30 godina, što nije u skladu sa Zakonom, nisu održali Skupštinu niti usaglasili svoj Statut.

Skupština grada je pomenutim zaključkom obavezala i Odjeljenje i SOOBL da ovaj Savjet u skladu sa Zakonom poštujući princip transparentnosti održi Skupštinu i izabere novo rukovodstvo, jer u protivnom neće moći da konkuriše za sredstva iz budžeta grada niti da koriste prostor koji im je dodijeljen od strane grada na korišćenje.

Savjet je dužan i da do sredine februara dostavi ime člana predstavnika SOOBL u Savjetu za mlade i sport.

Dragan Banjac kaže da je razgovarao sa predstavnicima Savjeta omladinskih organizacija i da je dobio obećanje da će oni ispuniti svoje obaveze u datom roku. A ukoliko to ne urade Odjeljenje će konstatovati da grad nema reprezentativan Savjet. U tom slučaju će Stručna služba morati da raspiše konkurs i na taj način imenuje jednog člana ispred predstavnika mladih od 15 do 30 godina starosti.

Iz Odjeljenja su napomenuli da SOOBL ima obavezu, kao i sve organizacije registrovane u skladu sa Zakonom o omladinskom organizovanju, da izabere nove članove u organima upravljanja, ako im je istekao mandat po godinama starosti. Odnosno, potrebno je da usklade svoja akta sa važećim zakonskom regulativom, jer im je ta obaveza u rješenjima o registraciji propisana.

Inače, u omladinskom registru grada upisano je 28 organizacija od čega je 1 savjet, 19 omladinskih organizacija i 8 organizacija za mlade.

Predsjednik Savjeta za mlade i sport Nenad Šibarević kazao je, da je pohvalno da se krenulo sa rješavanjem ovog problema, ali da je odbornicima potrebno da vide Pravilnike o načinu sufinansiranja. Ipak Pravilnici trebaju proći određena usklađivanja, pa je Šibarević naglasio da je za to potrebno konsultovati ne samo Savjet za mlade i sport već i omladinske organizacije.

Problem je i taj što je ista procedura prijave projekata i za one koji se prijavljuju za 1500 KM i za one koji se prijavljuju za mnogo veća sredstva. Članovi Savjeta za mlade i sport su sugerisali da je potrebno pojednostaviti procedure, a posebno za projekte kojima se potražuju manja finansijska sredstva.