Politika 31.01.2017.

Banjaluka: Odbornici raspravljali o zajedničkoj komunalnoj potrošnji

ČITANJE: 3 minute

Za izgradnju novog vodovoda i kanalizacije grad ima na raspolaganju milion KM, od čega se 650.000 KM odnosi na vodovod, a 350. 000 KM na kanalizaciju, rekao je danas na zasjedanju Skupštine grada Petar Bilčar, v.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove.

“To su sredstva koja su predviđena budžetom, ali su 12 puta manja od zahtjeva građana koje su putem mjesnih zajednica upućivali. Za vodovod i kanalizaciju potrebno je 12 miliona KM samo za ovu godinu”, rekao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini će raditi kanalizaciju u Ulici Slobodana Borovčanina, u Moravskoj i nekoliko ulica u Lazarevu.

“Radimo i tehničku dokumentaciju za vodosnabdijavanje treće i četvrte visinske zone Česme”, kazao je Bilčar.

Odbornici su razmatrali Program zajedničke komunalne potrošnje i izgradnju gradskog građevinskog zemljišta. Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, rekao je da sredstva koja Odjeljenje ima na raspolaganju nisu dovoljna za nove značajnije investicije.

“Nastojali smo da pokrijemo zakonske obaveze koje grad ima, u smislu održavanja saobraćajne infrastrukture. U programu uređenja građevinskog zemljišta jedna od važnijih stavki za koju smo uspjeli obezbijediti 400.000 KM je nastavak izgradnje puta za Priječane”, kazao je Sandić.

Kako kaže, programom zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu planirano je 6.900.000 KM, a programom uređenja građevinskog zemljišta 1.450.000 KM. Prema njegovim riječima, to je oko 2,5 miliona KM manje sredstva nego prošle godine budući i da je Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i saobraćaj prošle godine funkcionisalo kao jedno.

“Nadamo se da bi u prvom kvartalu ove godine trebali da imamo rebalans budžeta na više”, rekao je Sandić.

Kada je u pitanju “Toplana” i nabavka energenta za grijanje, Igor Radojičić, gradonačelnik, istakao je da trenutno mazuta ima dovoljno da se grad grije do kraja februara, u zavisnosti od temperature vazduha. On je rekao da “Toplana” sa preduzećem “Higat” ima dugoročni ugovor za nabavku mazuta, te da se on ne može raskinuti zbog specificnih stavki na osnovu kojih je donesen.

“Ovo preduzeće s vremena na vrijeme neće da isporučuje gorivo, a pisano ne odgovara ni na kakva pitanja. U momentima kada ovo preduzeće prestane isporučivati, ‘Toplana’ je pozajmljivala gorivo od drugog dobavljača, jer bi inače grad ostao bez grijanja”, rekao je Radojičić.

“Nije tačno da je ‘Higat’ prestao isporučivati mazut na minus 10, već oni ne žele da nabavljaju dalje od nas mazut uz razne izgovore. Mi i dalje isporučujemo mazut i zadnja isporuka je bila u subotu, što možete provjeriti u ‘Toplani’. Mene je zamjenik gradonačelnika molio da zastanemo dalje sa isporukom jer trenutno imaju mazuta do 20. februara”, rekao je danas Milorad Mihajlović, direktor “Higata”.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, istakao je da nema komentar na ovu izjavu direktora “Higata”. Usvojen je izvještaj Komisije za izbor i imenovanje, nagrade i priznanja o prestanku mandata odbornicima Drašku Iliću (SNSD) i Nataliji Trivić (Ujedinjena Srpska), a zatim su potvrđeni mandati novim odbornicima Stanislavu Paliji (SNSD) i Marinku Dragišiću (US).

Dogovoren stav o kampusu

Pred odbornicima se našao i prijedlog odluke o donošenju regulacionog plana spomenika parkovske arhitekture “Univerzitetski grad”, a Igor Radojičić, gradonačelnik, istakao je da, na svu sreću, imaju dogovoren stav o studentskom kampusu.

“U prošlom sazivu Skupštine grada ovaj prijedlog nije prošao zato što su se sukobljavali različiti lobiji oko prostora za gradnju. U ovom slučaju usvajanje plana omogućiće Šumarskom fakultetu da ima određenu lokaciju na kojoj može da gradi zgradu, jer je Šumarski fakultet u ovom momentu podstanar”, rekao je Radojičić.

(Nezavisne)