Politika 12.06.2017.

Tegeltija: Mediji imaju najveći uticaj na percepciju građana

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da su mediji primarni izvor informacija iz kojih građani stiču uvid u rad pravosuđa.

“Indeks efektivnosti pravosuđa za prošlu godinu pokazao je da 67 odsto građana formira predstavu i vrši percepcepiju na osnovu medija, a samo 10 odsto na osnovu ličnog iskustva”, rekao je Tegeltija na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj su predstavljene mogućnosti pristupa pravosuđu putem interneta.

On je dodao da indeks efektivnosti pravosuđa za prošlu godinu pokazuje rast od dva indeksna poena u odnosu na 2015. godinu.

“To znači da je percepcija građana, kada je riječ o pravosuđu, u odnosu na pretprošlu godinu porasla za sedam odsto”, naveo je Tegeltija.

On kaže da VSTS čini brojne aktivnosti na povećanju navedene percepcije, u šta spada i upoznavanje o mogućnostima pristupa pravosuđu putem interneta.

Zamjenik direktora Sekretarijata VSTS-a Hajro Pošković istakao je da je obaveza VSTS-a da daje potrebne informacije građanima i tako gradi zajednički odnos povjerenja i uvažavanja.

“U tom kontekstu smo u proteklom periodu razvili neke od alata koji će imati uticaja na jačanje povjerenja u pravosuđe”, naglasio je Pošković.

On je dodao da je razvijeno i nekoliko servisa putem kojih građani mogu da pristupe radu pravosuđa, kao što su pristup predmetu putem interneta, pristup sudskim ročištima, kalkulator sudskih taksi, saslušanje svjedoka putem video-linka.

Šef IT odjeljenja u Sekretarijatu VSTS-a Esmin Behramović rekao je da je u proteklih 12 do 13 godina uspostavljen informacioni sistem koji je “najveći” u javnom sektoru u BiH, ali i jedan od najvećih na području zapadnog Balkana.

“Svi ti sistemi imaju za cilj da ubrzaju postupke u sudovima i smanje troškove postupaka, te učine rad pravosuđa transparentnim, ali i da građanima omogućimo lakše i jednostavnije ostvarivanje prava i lakše dolaženje do informacija”, naveo je Behramović.

On kaže da posredstvom pravosudnog veb-portala građani mogu da dobiju različite informacije o ročištima, advokatima, tumačima, da jednostavno izračunaju iznos sudske takse, a putem posebnog koda da imaju uvid u status predmeta.

(Agencije)