Vijesti 28.06.2017.

Gradonačelnik Banjaluke traži izvještaj o radu Centra za socijalni rad: Korak do smjene direktorke Vere Sladojević

ČITANJE: 2 minute

Gradska administracija dobila je rok od 7 dana da sastavi izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad Banjaluka, a kako nezvanično saznajemo, odbornicima će biti predložena smjena direktorice Vere Sladojević.

Gradonačelnik Igor Radojičić naredio je saradnicima da hitno sačine poseban izvještaj o stanju u Centru za socijalni rad, jer ovu javnu ustanovu već mjesecima potresaju afere oko usvajanja djece, kao i zbog optužbi radnika da ih direktorica Vera Sladojević mobinguje.

U internom dokumentu, koji je naslovljen kao „naredba”, Radojičić od Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu traži da najkasnije do 5. jula pripremi poseban izvještaj o radu ove ustanove, kako bi se o njemu raspravljalo na prvoj, narednoj sjednici gradskog parlamenta.

– Izvještaj se traži zbog velikog broja medijskih natpisa i uznemirenosti javnosti zbog tih navoda – navedeno je u internoj prepisci.

U nadležnom odjeljenju Gradske uprave, kako saznaje „EuroBlic“, smatraju da je jedino rješenje situacije u Centru za socijalni rad smjena i direktorice Vere Sladojević i upravnog odbora.

vera sladojevic igor radojicic

Takav stav su prenijeli i gradonačelniku, a konačnu riječ daće Skupština grada, koja imenuje i razrješava direktore javnih preduzeća. Naredna sjednica na kojoj bi trebalo da se nađe i izveštaj o stanju u Centru, trebalo bi da bude održana 20. jula.

Radojičić traži da se odbornicima, pored redovnog izvještaja Centra, koji je komisija prije desetak dana oborila, nađu i nalazi stručnog nadzora komisije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite iz februara ove godine, dodatni nalaz ovog resora iz juna 2017. godine, te nalazi kontrola inspekcija rada, interne gradske revizije ali, kako se navodi, „i svi drugi akti koji mogu biti od značaja za sagledavanje stanja u ustanovi”.

Dodatni nalaz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, potvrdio je sva dosadašnja pisanja „EuroBlica“ o kršenju zakona u slučaju „Kanada“ i usvajanja maloljetnih brata i sestre koji su obavljeni dok je na čelu ustanove bila Vera Sladojević.

Kardinalni propusti na štetu djece

Izvještaj ministarstva je potvrdio da je CSR maljoletne brata i sestru dao ljudima za koje nisu imali dokaze o podobnosti od nadležnih službi iz Kanade, te da nije bilo pojedinačnih nalaza stručnih radnika koji su imali samo jedan kontakt sa usvojiteljima.

Prekršen je Porodični zakon RS jer djeca nisu imala staratelja punih 6 mjeseci i nema dokaza da je zbrinjavanje djece razmatrano na stručnom vijeću CSR Banjaluka.

Osim toga, Centar nije procijenio riziko faktore, iako su brat i sestra odlaskom u Kanadu promijenili životnu sredinu, jezik i kulturu, a prije toga su se već nekoliko puta selili jer su djeca bez roditelja.

(EuroBlic)