Politika 22.03.2023.

Zvizdić: Treba iskoristiti bonska ovlaštenja protiv političara koji forisiraju prenos državne imovine

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić govorio je o odlukama Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u Republici Srpskoj, te otvorenim nesuglasicama partnera u vlasti na nivou BiH u parlamentu.

Zvizdić ističe da žustra rasprava u tom zakonodavnom tijelu nije neuobičajena te da uspješno djelovanje koalicije pokazuje rad Savjeta ministara.

“Mislim da je mit najopasnija stvar koja je prisutna na Balkanu, neke države su naravno davno odustale od toga. Zamislite da se Grčka poziva na grčku civilizaciju. Mitovi na Balkanu su ostali živi, tako se stvara mit o držaotvornosti Republike Srpske i evo svako malo u pricipu Dodik prijeti podjelom BiH. Takve stvari treba shvatiti vrlo ozbiljno”, mišljenja je Zvizdić.

Poručio je kako do secesije sasvim sigurno neće doći, a komentarisao je i posljednja događanja u vezi sa imovinom.

“Mislim da je trebala biti reakcija. Dodik se tu ponaša vrlo praktično i politički mudro. On natjera sve svoje saradnike da pređu crvenu liniju i uđu u minsko polje. Tamo nigdje nema njegovog potpisa, to je samo retorika koju on koristi u javnom prostoru, ali onda natjera svoje saradnike da uđu u zabranjene procese prenosa i knjiženja državne imovine kao što se nedavno dogodilo u Doboju”, istakao je Zvizdić u programu FTV-a, prenosi Klix.

Podsjeća da se Tužilaštvo BiH “branilo” stavom da se ne može kazniti “kolektivni organ kao što je Narodna skupština Republike Srpske”.

Očekuje predsjedavajući Predstavničkog doma BiH da Tužilaštvo BiH pokrene adekvatne postupke i da ukoliko se takve stvari nastave, visoki predstavnik u BiH, kojeg Srpska ne priznaje, iskoristi svoje bonska ovlaštenja i da djeluje protiv političara koji forsiraju “prenos državne imovine”.

N.S.

Oznake: Denis Zvizdić