Region 15.05.2022.

ABAZOVIĆ: Bez ikakvih problema, spreman sam da potpišem Temeljni ugovor sa SPC

ČITANJE: 2 minute

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je u intervjuu za Deutsche Welle da je inicijativa “Otvoreni Balkan” u skladu sa Berlinskim procesom. Poručio je i da je spreman da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

On je, govoreći o Otvorenom Balkanu, rekao da je sve što se može iskoristiti kao sredstvo za brzu integraciju u EU dobra stvar i da to ne treba dramatizovati.

Abazović je ocijenio da je regionu potrebno više povjerenja, bolja komunikacija, zajednički projekti i više saradnje između vlada, a manje tenzija i depolarizacije.

– Za to treba da vjerujemo jedni drugima i da nijedan prijedlog koji dolazi preko granice ne vidimo kao na nešto neprijateljsko – rekao je Abazović i dodao da Crna Gora ne doživljava susjede kao neprijatelje, naprotiv, već kao komšije i prijatelje.

– Možda moja teza nije tačna, ali ja čvrsto vjerujem u nju, a to je da je nacionalizam duboko vezan za korupciju. A političke elite koje žele da promovišu nacionalizam, ne rade to zbog patriotizma, već da bi održale status kvo i spriječile izgradnju institucija.

Jer kada budemo gradili institucije, a tu ne mislim samo na Crnu Goru, već i na region, kada budemo izgradili jake institucije onda će i odnosi među ljudima biti bolji, bez obzira koju državu ili vjersku grupu predstavljaju – istakao je Abazović.

Abazović je, upitan da li će potpisati Temeljni ugovor sa SPC, rekao da nema problema da bude potpisan onaj ugovor koji je u skladu sa zakonom i Ustavom.

– A ako govorimo o tome da li ću potpisati sporazum sa SPC? Da! Spreman sam da potpišem bez ikakvim problema. Želimo da promovišemo liberalni kontekst slobode vjeroispovijesti, gdje svaki vjernik ima ista prava – poručio je Abazović, prenose Vijesti.

(SB)