Region 26.01.2023.

Abazović: Crna Gora pokreće svemirski program

ČITANJE: 2 minute

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je da Crna Gora, prvi put u svojoj istoriji, pokreće svemirski program.

„Siguran sam da će ova informacija izazvati malo podsmijeha, kod nekih će biti možda predmet mimova, ali je stvar ozbiljna i drago mi je da vam to prenesem“, rekao je Abazović na sednici Vlade.

Istakao je da će Ministarstvo nauke pripremiti informaciju, a „razgovarali smo sa organizacijom koja je već imala aktivnost, to su sjajni ljudi, inovatori koji su poslali tzv. balon koji je napravio neke snimke, a mi ćemo dati našu punu podršku našim ljudima“.

On je rekao da kreće razvoj satelita „Luča“ koji treba da se lansira u svemir.

„Nadam se da će se naša ‘Luča’ u doglednom periodu, nadam se 2023-2024, naći u orbiti kao sateliti drugih država“, rekao je.

Abazović je kazao da će se projekat finansirati novcem od davanja „ekonomskog državljanstva“.

„Fond za inovacije će to da podrži. Ne radi se o velikim sredstvima, ali zahtijeva puno posla. Crna Gora će da otvori još jednu perspektivu, da učestvuje u aktivnostima drugih država i da se razvija i u tom pogledu“, naglasio je Abazović.

Projekat „ekonomskog državljanstva“ koji je startovao u januaru 2019. godine, do sada je u budžet Crne Gore “upumpao” 310 miliona evra.

Od toga je 188 miliona evra na posebnom računu (ESCROW) gdje su stranci koji su željeli crnogorski pasoš morali da uplate novac, dok je ostatak prenijet na račune države i investitora koji grade razvojne projekte u oblasti turizma, saopštio je krajem 2022. direktor Agencije za investicije (Montenegro Investment Agency-MIA) Mladen Grgić.

Evropska unija je savjetovala Crnu Goru da ukine tu šemu dodjele državljanstva investitorima zbog rizika koje ona predstavlja – pranje novca, utaja poreza, finansiranje terorizma, korupcija i infiltracija organizovanog kriminala.

(A. S.)