Region 09.06.2022.

Abazović ide da se vidi sa Zelenskim, Čanak već u Ukrajini, nakon Kijeva planira u ratnu zonu

ČITANJE: 2 minute

Premijer Crne Gore Dritan Abazović razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji ga je pozvao da što prije poseti Kijev.

Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim izrazio ličnu spremnost da posjeti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posjete glavni grad Ukrajine, saopšteno je iz kabineta crnogorskog premijera.

Zelenski je upoznao Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini, izrazio spremnost za produbljenje saradnje i zahvalio mu se na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini.

Predsednik Ukrajine uputio je poziv predsjedniku Vlade Crne Gore da u što skorijem periodu posjeti Kijev. Abazović je u razgovoru istakao da je Crna Gora osudila, kako je naveo, agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i da od samog početka sukoba pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine, naglašavajući da se danas evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije.

„Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć“, naveo je crnogorski premijer.

Abazović je informisao Zelenskog da je Crna Gora primila veliki broj izbjeglica iz Ukrajine.

Iz prve ruke

Nenad Čanak, lider Lige socijademokrata Vojvodine jutros oko 10 sati zajedno sa bliskim saradnicima prešao je ukrajinsku granicu. Namera mu je da se iz prve ruke uveri kakva je stvarno situacija u toj zemlji u kojoj više od tri meseca bukti rat, piše Danas.

Prva destinacija, kako navode u LSV biće svakako Kijev, a plan mu je da poseti i ratom zahvaćena područja, da razgovara sa ljudima i lično se uveri šta se tamo stvarno događa, a ne da se sa stvarnim stanjem upoznaje iz medija.

“Priprema za taj put trajala je dosta kratko, oko desetak dana, jer je bilo potrebno srediti papire. Lista onih koji će putovati sa Čankom menjala se iz časa u čas, tako da je na put otišao samo sa najbližim saradnicima”, kaže Bojan Kostreš, funkcioner LSV. Opširnije na Danas.rs.

(SB)