Region 29.06.2022.

Abazović stigao u prvu zvaničnu posjetu Beogradu

ČITANJE: 2 minute

Premijer Crne Gore Dritan Abazović stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Beogradu, a ispred Palate Srbija svečano ga je dočekala premijeraka Ana Brnabić.

Abazovića je prethodno na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Abazović je ispred Palate Srbija dočekan uz postrojeni bataljon Garde i intoniranje himni dvije države.

Povodom Abazovićeve posjete Beograd je bio ukrašen crnogorskim zastavama i bilbordima nakojima je srpska i crnogorska zastava.

Nakon svečanog dočeka uslijediće bilateralni sastanak premijerke Srbije i predsjednika Vlade Crne Gore, a potom i sastanci delegacija Crne Gore i Srbije.

Glavne teme razgovora biće, kako je Tanjugu rečeno ekonomsko i infrastrukturno povrzivanje kao i praktična saradnja.

Abazovića su pored članova kabineta predsjednice vlade, dočekali i ministri Siniša Mali, Irena Vujović i Branislav Nedimović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Sastanak delegacija Vlade Srbije i Vlade Crne Gore planiran je u 10.45 časova, poslije koga su predviđene izjave za medije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa Abazovićem u 12.30 časova, a sastanak sa predsjednikom parlamenta Dačićem planiran je za 14.45.

U crnogorskoj delegaciji je potpredsjednik vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković koji će se sastati sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novakovic-Ðurović imaće odvojene sastanke sa ministrom finansija Sinišom Malim i životne sredine Irenom Vujović.

Vučić je ranije izjavio da očekuje dobru posjetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića Srbiji i izrazio uvjerenje da je moguće graditi bolje odnose od dosadašnjih.

“Očekujemo dobru posetu, razgovaraćemo o svim važnim temama sa Dritanom Abazovićem”, rekao je Vučić prilikom otvaranja aerodroma “Rosulje”.

Abazović je u ponedjeljak rekao da od posjete Beogradu, prve u regionu od stupanja na mjesto premijera, očekuje da se resetuju odnosi dvije zemlje. Naglasio je da dolazi u zemlju “koja je Crnoj Gori najbliža u svakom mogućem smislu”.

On je kazao da je bio u zvaničnoj posjeti Briselu, pa i u SAD kao potpredsjednik Vlade, ali da ništa nije izazvalo interesovanje javnosti kao posjeta Srbiji.

(E.M)