Region 27.06.2022.

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC obaveza države

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom obaveza države, te da će biti potpisan u skladu sa Ustavom i zakonom.

– Ovaj temeljni ugovor biće najviše u skladu sa Ustavom i zakonom nego što je Vlada ikad potpisala – rekao je Abazović tokom premijerskog sata u Skupštini Crne Gore, nakon što ga je šef Kluba DF-a Slaven Radunović pitao da li i dalje važi premijerovo obećanje da će Vlada najskorije potpisati temeljni ugovor sa SPC, organizovati popis u ovoj godini i najozbiljnije razmotriti savjet SAD i EU da se Crna Gora uključi u inicijativu “Otvoreni Balkan”.

Abazović je istakao da će svi imati jednaka prava i obaveze, te da očekuje da pitanje temeljnog ugovora bude riješeno uskoro.

– To će uskoro ići na Vladu i na komisije i onda neka se svako izjasni kako hoće. Kao i o svemu ima disonantnih tonova, da li neko želi da ruši Vladu, to nije moj problem – naveo je Abazović.

Govoreći o popisu, Abazović je naveo da je Prijedlog zakona o popisu usvojen u Vladi, te da je to pitanje koje dobija političke obrise, ali da ga doživljava tehnički. On je dodao da ne bi volio da popis bude u periodu izborne kampanje.

Abazović je, govoreći o “Otvorenom Balkanu”, naveo da ne postoji nikakva žurba i podsjetio da je Vlada fomirala radnu grupu, te pozdravio najavljenu raspravu u Skupštini povodom te inicijative.

(Srna)