Region 09.06.2022.

ABAZOVIĆ ZA CNN: Proruske snage u Crnoj Gori nemaju više raniju snagu

ČITANJE: 3 minute

Proruske snage u Crnoj Gori postoje i dalje, ali nemaju nekadašnju snagu, kazao je premijer Dritan Abazović u večerašnjem intervjuu za CNN.

Govoreći o sankcijama protiv Rusije i kako mogu uticati na crnogorsku ekonomiju, poručio je da demokratski principi nemaju cijenu.

Predsjednik Vlade je, kao gost međunarodnog informativnog kanala, dao intervju jednoj od najpoznatijih svjetskih novinarki Kristijan Amanpur (Christiane Amanpour).

“Sramota za čovječanstvo”

Abazović je kazao da Crna Gora “pokušava doprinijeti uspostavljanju mira u Ukrajini, podržavajući NATO saveznike i snažno se protiveći ruskoj agresiji”.

Vlada je, kako je naveo, učinila mnogo za ukrajinski narod, a Crna Gora je primila više od 10.000 izbjeglica. Poručio je da će država nastaviti da pruža pomoć u skladu sa mogućnostima.

Kazao je da je, u današnjem telefonskom razgovoru, ukrajinskog predsjednika Vladomira Zelenskog obavijestio da će Crna Gora uputiti dodatnu pomoć toj državi.

– Sramota je za čovječanstvo što svjedočimo jednoj takvoj agresiji – rekao je Abazović.

Pozvao je sve države da pomognu Ukrajini, ali i istakao da je jedino rješenje za okončanje sukoba da obje strane sjednu za sto i razgovaraju.

Crna Gora kao dobar primjer

Abazović je rekao da Crna Gora, koja je i sama bila svjedok negativnog ruskog uticaja na svojoj teritoriji u proteklom periodu, razumije kako se građani Ukrajine danas osjećaju.

Rekao je da je Crna Gora dobar primjer kako doći do nezavisnosti, članstva u NATO i biti na putu ka Evropskoj uniji, a istovremeno održati stabilnost u društvu.

Istakao je da je Crnoj Gori neophodna inkluzija različitih etničkih grupa, ukazavši da tako nešto postoji u aktuelnoj Vladi, čiji članovi, kako je kazao, imaju različita viđenja toga kako država treba da se razvija, ali da treba zajedno raditi.

Na konstataciju da je crnogorska ekonomija bila visoko zavisna od turista iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, Abazović je rekao da je aktuelna kriza teško pala svakoj državi.

Naveo je da je 20 posto turista ranije dolazilo iz Rusije i Ukrajine, a da ove godine to neće biti slučaj, posebno kada su u pitanju turisti iz Rusije, zbog uvođenja sankcija.

– Crna Gora neće odustati. Demokratski principi nemaju cijenu, ne gledamo na stvari samo kroz ekonomiju. Tražimo nova tržišta, promovišemo se na novim destinacijama u Evropi, Srednjem istoku… – naveo je on.

Veliki izazov za cijeli region

Istakao je da 25 posto crnogorskog BDP-a dolazi iz turizma, ali i da, i u aktuelnim okolnostima, bilježe dobru statistiku u predsezoni, odnosno da su podaci za tri posto bolji u odnosu na najbolju sezonu iz 2019.

– Ovo je zemlja šansi – kazao je Abazović, ukazavši i na važnost bezbjednosnog aspekta, kazavši da je mnogo učinjeno na tom polju i da danas “imamo situaciju da se svako osjeća bezbjednim”.

Rekao je da će problemi u snabdijevanju energijom i sa uvozom hrane biti nešto što je veliki izazov za cijeli region.

Na samitu “Otvoreni Balkan” u Ohridu ove sedmice, kako je naveo, bilo je govora i o tome kako je regionu potrebna grupa lidera koja će se baviti “šokom” izazvanim krizom.

– Moramo spremni za sve što će uslijediti u narednim mjesecima – zaključio je Abazović.

(SB)